15. бихаћка лака пјешадијска бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
15. бихаћка лака пјешадијска бригада
Грб 15. бихаћке пјешадијске бригаде
Постојање1992-1996.
Место формирања:
Рипач
Формацијабригада
Јачина1.300 [1]
просечно: 1.300 [1]
Део2. крајишки корпус
Ангажовање
Команданти
КомандантПане Матић
Командант 2Миодраг Совиљ
Командант 3Светко Мрђа
Командант 4Милош Бабић
Командант 5Божидар Ракић
Командант 6Ратко Шкрбић

Петнаеста бихаћка лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске у саставу Другог крајишког корпуса. Зона одговорности ове јединице је била територија Српске општине Бихаћ, која је у периоду Одбрамбено-отаџбинског рата била у саставу Републике Српске.

Састав и наоружање[уреди | уреди извор]

Бригада је основана крајем маја 1992. Попуна људством извршена је са територије општине Бихаћ од припадника српске националности, а материјално-техничким средствима од Територијалне одбране, првенствено из магацина Рачић и делом од јединица 10. корпуса ЈНА који је био стациониран у Бихаћу.

У састав бригаде улазила је команда, команда стана, вод везе, извиђачки вод, вод војне полиције, одељење АБХО, три пешадијска батаљона, батерија минобацача 120 мм, противоклопни вод, инжењеријски вод, лаки артиљеријски вод ПВО и позадинска чета. Попуна бригаде људством представљала је проблем за све време трајања рата јер су породице, а тиме и војни обвезници, били расељени изван матичне територије.[1]

Ратни пут[уреди | уреди извор]

Након распуштања касарне "27. јули" у Бихаћу, и повлачења ЈНА, из овог града, српски народ је остао незаштићен почетком рата у Босни. Маја мјесеца 1992. године, Срби из Бихаћа се повлаче у насеље Рипач, гдје формирају Српску општину Бихаћ.

Бригада се бранила на правцу који из Бихаћа изводи у Петровачко поље, најчешће у зони од Приточког Грабежа до границе са Републиком Српском Крајином. После повлачења из зоне одбране, од половине септембра месеца 1995. године до краја рата, бригада је била ангажована у саставу снага на правцу Сански МостКључ.

Бригада се током свих ратних година борила само против 5. корпуса Армије БиХ.[2]

Послератни пут[уреди | уреди извор]

Српска општина Бихаћ је престала да постоји потписивањем Дејтонског мировног споразума, па је и 15. пјешадијска бригада, укинута.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Други крајишки 2019, стр. 280.
  2. ^ „Информације о 15. пјешадијској бригади”. justice-report.com. Архивирано из оригинала 27. 11. 2015. г. Приступљено 27. 7. 2016. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Кукобат, Душан; Димитријевић, Бојан Б. (2019). 2. крајишки корпус Војске Републике Српске. Бања Лука: Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица. ISBN 978-99976-730-5-3. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]