2. романијска моторизована бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
2. романијска моторизована бригада
2. romanijska brigada.jpg
Грб 2. романијске моторизоване бригаде
Постојање21.5.1992—1996.
Формацијабригада
Јачина2.100[1]
просечно: 2.100
ДеоВојске Републике Српске
Ангажовање

Друга романијска моторизована бригада је била моторизована јединица Војске Републике Српске у саставу Сарајевско-романијског корпуса. Према прелиминарним процјенама, бригада је у свом саставу имала преко 7.000 бораца. Зона одговорности бригаде је у одређеним периодима Одбрамбено-отаџбинског рата била једна од најдужих линија. Бригада је покривала територију од села Кривајевићи на Нишићкој висоравни у општини Илијаш, до мјеста Скелани, на самој граници са тадашњом Савезном Републиком Југославијом, све до формирања других подрињских бригада, које су растеретиле саму борбену одговорност ове јединице.[тражи се извор]

Историја[уреди | уреди извор]

2. романијска моторизована бригада је формирана на територији општине Соколац, на самом почетку рата, 21. маја 1992. године, са основним циљем да заштити српско становништво у подручју борбене активности, као и да спријечи упаде муслиманских јединица из састава Армије Републике Босне и Херцеговине на српску територију. Бригада се од дана формирања до мјесеца новембра 1992. године налазила у саставу Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске, да би реорганизацијом самих јединица, од мјесеца новембра, издвојена из Сарајевско-романијског и припојена Дринском корпусу.

Ова бригада је у свом саставу имала десет моторизованих, по један оклопно механизовани и позадински батаљон, те приштапске јединице. Највећи губитак у људству и техници 2. романијска моторизована бригада претрпјела је 4. јуна 1992. године у Жепи, када је погинуло 58 бораца од стране муслиманских бораца из ове енклаве, који су напали и из засједе убили српске војнике.[2]

Дан бригаде[уреди | уреди извор]

Служењем парастоса за погинуле борце Одбрамбено-отаџбинског рата и полагањем вијенаца на централно спомен обиљежје на Сокоцу, сваке године, мјесеца маја, обиљежава се дан формирања 2. романијске механизоване бригаде. У самом граду је отворена спомен соба у којој се налазе слике погинулих бораца ове бригаде, као и музејска постава која свједочи о јуначком војевању и одбрани вијековних територија народа овог краја.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Доказ бр. 1D00642 на суђењу IT-05-88:Popovic et al у Хашком трибуналу: „Komanda Drinskog korpusa, mesečno brojno stanje, Str.pov.br 05/1-255”. icr.icty.org. 28. 7. 1995. Архивирано из оригинала на датум 22. 04. 2019. Приступљено 22. 4. 2019. 
  2. ^ „Обиљежена годишњица формирања романијских бригада ВРС”. Пале лајв. Приступљено 24. 7. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]