1. семберска лака пјешадијска бригада

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
1. семберска лака пјешадијска бригада
1. семберска бригада.jpg
Грб 1. Семберијске лаке пјешадијске бригаде
Постојање1992 — 1996.
Место оснивања:
Бијељина
Формацијабригада
ДеоВојске Републике Српске
Ангажовање
Команданти
КомандантЂоко Пајић
Командант 2Јован Мићић Кикор

Прва семберска лака пјешадијска бригада је била пјешадијска јединица Војске Републике Српске, у саставу Источнобосанског корпуса Војске Републике Српске. Према прелиминарним процјенама, бригада је у рату изгубила 130 бораца. Зона одговорности бригаде је била територија регије Семберија. Команда бригаде се налазила у Бијељини.

Историја[уреди | уреди извор]

Прва семберска лака пјешадијска бригада је формирана 12. априла 1992. године и прва је званична оружана формација Војске Републике Српске. Све остале бригаде формиране су касније, током маја и јуна. Ова бригада има најдужи ратни и борачки стаж и мада носи назив "семберска", ова оперативна јединица била је оспособљена за дејство на ширем подручју Републике Српске. Ова јединица је била једна од три "семберске" бригаде.

Дан бригаде[уреди | уреди извор]

Сваке године, град Бијељина, током мјесеца маја код Централног споменика у граду, заједно са градском борачком организацијом, обиљежава дан 1. семберске лаке пјешадијске бригаде, када се низом манифестација одаје почаст палим борцима ове бригаде, и борцима других јединица погинулим на линијама одбране Семберије и Бијељине и подсјећа на ратни пут 1. бијељинске лаке пјешадијске бригаде и бораца Семберије и Бијељине.[1]

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Сјећање на Прву семберску бригаду”. Глас Српске. Приступљено 17. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]