Самостална муслиманска јединица Меша Селимовић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Самостална муслиманска јединица „Меша Селимовић“
Постојање 1992 - 1995
Место оснивања:
Кулина код Дервенте
Формација чета
Јачина око 120
Део 1. крајишког корпуса ВРС
Команданти
Командант Исмет Ђухерић
Командант 2 Нусрет Диздаревић

Самостална муслиманска јединица „Меша Селимовић“ је била јединица у саставу 1. крајишког корпуса Војске Републике Српске, са сједиштем у Дервенти.

Историја[уреди]

Јединица је формирана у августу 1992. године у селу Кулина код Дервенте на иницијативу Исмета Ђухерића[1], резервног капетана ЈНА, а уз помоћ генерала Бошка Келечевића и тадашњег пуковника Славка Лисице, команданта Тактичке групе 3 ВРС. Била је величине чете и бројала око 120 људи, углавном муслиманске народности, уз одређени број Хрвата и Срба. Јединица се налазила се у саставу Дервентске бригаде и била је позната под именом - чета „Меша Селимовић“.

Јединицом је до јануара 1993. командовао капетан Исмет Ђухерић, након чега се демобилисао. На командном мјесту замијенио га је Нусрет Диздаревић који је наставио водити јединицу све до краја рата. Јединица је прошла сва бродска и дервентска ратишта, а учествовала је и у борбама око Теслића, Тешња, Вучијака, Маглаја и Завидовића. Највећи дио припадника ове некадашње јединице и данас живи у Броду, Дервенти и Прњавору.

Референце[уреди]

  1. ^ „Бранио своје, туговао за Југом”. Институт за истраживање српских страдања у XX веку. 26 фебруар 2003. Приступљено 26. 2. 2003.  Проверите вредност парамет(а)ра за датум: |date= (помоћ)

Спољашње везе[уреди]