Споменик природе „Кањон Белог Дрима код Шфањског моста“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Кањон Белог Дрима код Шфањског моста
Споменик природе „Кањон Белог Дрима код Шфањског моста“
Опште информације
Општина Ораховац, Ђаковица
Држава  Србија, Косово и Метохија
Карактеристике
Површина 199 ha
Тип споменика Геолошки
Заштита
Година заштите 1986.
Остало

Споменик природе „Кањон Белог Дрима код Шфањског моста“ се налази на средњем току реке, обухвата делове општина Ораховац и Ђаковица, на Косову и Метохији. За заштићено подручје због хидрогеоморфолошких вредности проглашен је 1986. године као споменик природе.

Кањон је морфо-хидролошки феномен са генетским визуалним и едукативним вредностима. Кањон је формиран у периоду постлакустричног периода неогенског језера. Међутим, интензитет реза и продубљивања кањона епигеније је условљен и од процеса каснијих тектонских кретања. Клисура има типичне карактеристике кањона и развио се у угљенске формације горњег кречњака.

Решење - акт о оснивању[уреди]

Решење СО Ораховац, Веће удруженог рада и месних заједница, 01 бр. 352-13 од 9. априла 1986. Решење о стављању под заштиту Кањона белог Дрима код Шфањског моста као природног споменика, 01 бр. 011-10 од 5. марта 1986. - СО Ђаковица. Службени лист САПК бр. 27/86

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Спољашње везе[уреди]


Напомена: Садржај ове странице или један његов део, написан је на основу података из Централног регистра заштићених природних добара које води Завод за заштиту природе Србије.