Меморијални природни споменик Високи Дечани

С Википедије, слободне енциклопедије
Комплекс манастира Високи Дечани

Меморијални природни споменик Високи Дечани се налази у непосредној близини манастира Високи Дечани и чини га шумска састојина црног бора (Pinus nigra Arn.) која је на ивичним деловима обрасла питомим кестеном (Castanea sativa Mil.). Површина која подлеже заштити је нешто више од 15 ha и то од 1968. године, која се наводи као година установљена заштите.

Заштићена борова шума има двоструки меморијални значај. Она је део ширег природног подручја у коме је настао и очувао се културно-историјски споменик „Високи Дечани“ и са њим чини јединствену целину. Исто тако, заштићена шума представља с једне стране меморијални природни споменик сађен у облику крста што указује повезаност са културно-историјским спомеником Високи Дечани, као и са друге стране да је ту у време сеобе Срба под Арсенијем Чарнојевићем било место на коме се налазила болница.

Шума је такође значајни природни објекат у Србији јер је прва вештачки подигнута култура црног бора, стара око 300 година (подигнута је 1690. године).

Решење - акт о оснивању[уреди | уреди извор]

Решење о стављању под заштиту државе шумске састојине црног бора на ивичним деловима обраслим питомим кестеном у непосредној близини манастира Високи Дечани Број: 05-1874/4 - СО Дечани.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај ове странице или један његов део, написан је на основу података из Централног регистра заштићених природних добара које води Завод за заштиту природе Србије.