Споменик природе Пребреза

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Споменик природе Пребреза

Палеонтолошки локалитет Пребреза заштићено је природно добро као Споменик природе са првом категоријом заштите. Налази се на територији општине Блаце и једини је палеонтолошки локалитет у Србији који је стављен под заштиту Уредбом Владе РС 2009. године, као заштићено природно добро од изузетног значаја.[1]

Локација[уреди]

Налази се у јужној Србији испод јужних обронака планине Јастребац, три километра северозападно од насеља Блаце (у правцу Крушевца).[2] Обухвата субвертикалне профиле са леве и десне обале Глувог потока.

Палеонтолошки налази[уреди]

Палеонтолошки налази у Споменику природе Пребреза

Откривен је велики број остатака сисарске фауне средњомиоценске старости (од 16 до 10 милиона година), чије порекло одступа од раније проучених фосилних налаза сисара у региону.[2] Најзаступљенији представници су из реда CarnivoraЗвери (хијене и др); PerissodactylaКопитари (коњи, носорози); ArtiodactylaПапкари (свиње, жирафе, говеда); ProboscideaСурлаши (мастодон). Овај локалитет представља налазиште неоспорне научне и едукативне вредности управо због доступности посматрања и могућности непосредног проучавања палеонтолошких остатака. Локалитет служи као кључ за разумевање тока миграције сисара у доба миоцена које су преко Балкана текле из Европе, Азије и Африке.[3]

Откривање археолошког блага[уреди]

Споменик природе Пребреза је у међународној стручној литератури означен као најзначајније палеонтолошко налазиште миоценске старости на Балканском полуострву, а откривено је сасвим случајно. Давне 1947, стари мештанин Пребрезе, Раде Ракоњац пронашао је овај локалитет играјући се као дете.[4] Од тада па до данас он је и чувар овог подручја и домаћин све већем броју стручњака и туриста који долазе у посету. „Мени је било пријатно у души да свет зна за Пребрезу, а посебно ми је било драго што је и моја маленкост дала допринос науци“, каже Ракоњац.[4]

Изложбени плато[уреди]

Изложбени плато чини осам калота, тј. изложбених витрина, око којих је постављена дрвена стаза у шуми у самом срцу заштићеног подручја. У изложбеним витринама могуће је видети реплике фосилних остатака пронађених на овом подручју. Овакав изложбени простор на отвореном јединствен је у Србији и свету и представља невероватан туристички и едукативни потенцијал.

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ „чл. 31. Закона о заштити природе, „Службени гласник РС“ бр. 36/2009, 88/2010, 91/2010 и 14/2016“)” (PDF). Завод за заштиту природе Србије. ззпс. Приступљено 24. 5. 2017. 
  2. 2,0 2,1 Амиџић; et al. Заштићена природна добра Србије (друго изд.). Министарство животне средине рударства и просторног планирања и Завод за заштиту природе Србије. 
  3. ^ „Посета биолошког друштва "Др Сава Петровић" палеонтолошком налазишту”. http://bddsp.org.rs. БДДСП. Приступљено 24. 5. 2017.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  4. 4,0 4,1 „тајне археолошког бралга Пребрезе”. www.rts.rs. РТС. Приступљено 24. 5. 2017. 

Спољашње везе[уреди]