Споменик природе Стабло платана на месту званом Мараш

С Википедије, слободне енциклопедије
Стабло платана
Prizren, 800 let starý platan.jpg
Опште информације
МестоПризрен
ОпштинаПризрен
Држава Србија, Косово и Метохија
Врста споменикаБотанички
Година заштите1959.

Споменик природе „Стабло платана на месту званом Мараш“ које се налази у Призрену, на територији истоимене општине, на Косову и Метохији. Платан висине 18 метара је проглашен 1959. године за споменик природе.

За стабло платана је везано више легенди сачуваних до данашњих дана од којих је једну записао и наш познати научник Милоје Милојевић. Једна од легенди говори да је после Косовског боја, разбијена српска војска донела изданке платана са Косова Поља и засадила их у старој престоници, као сећање на тужни догађај који се тамо одиграо, док су подругој легенди платани, као и заштићени платан на Марашу засађени у време када је цар Душан зидао своју задужбину Светога Аранђела и град Вишеград.

Мађутим једно изгледа највероватније да су на месту данашњег Мараша, у стара времена о којима легенда говори постојали платани, а данашњи, међу којима и заштићени платан, настали су од њиховог изданка или засађени касније на истом месту.

Решење - акт о оснивању[уреди | уреди извор]

Решење о стављању под заштиту државе стабла платана у Призрену, на обали реке Призренске Бистрице, на месту званом Мараш - Завода за заштиту природе и научно проучавање природних реткости НР Србије, број 01-569 од 30. октобра 1959. Службени гласник НРС бр. 53/59 - 887. страна.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај ове странице или један његов део, написан је на основу података из Централног регистра заштићених природних добара које води Завод за заштиту природе Србије.