Споменик природе Лалиначка слатина

С Википедије, слободне енциклопедије

Споменик природе „Лалиначка слатина” је заштићено природно подручје које се налази у подножју планине Мали Јастребац, десетак километара северозападно од града Ниша, где на више локалитета из дубине подлоге избијају воде за које је карактеристичан повећан садржај минералних соли, посебно натријум-хлорида.[1] Лалиначка слатина се налази недалеко од реке Јужне Мораве, односно на речним терасама са њене леве стране, у долини Дудулајачке реке. Подручје лежи на супстрату чији геолошки састав чине миоплиоценски конгломерати, шљунак, песак и глина са угљем, а уз сам ток малих притока Дудулајачке реке и бујични наноси. Ово подручје се одликује умереноконтиненталном климом са веома сушним и жарким летима и веома хладним зимама.[1]

Галерија[уреди | уреди извор]

Лалиначка слатина
Флора
Фауна

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Златковић, Бојан; Ранђеловић, Владимир; Амиџић, Лидија (2005). Флора и вегетација слатина централне и јужне Србије и њихова валоризација са аспекта заштите. Ниш: Завод за заштиту природе Србије. 

Литература[уреди | уреди извор]

  • Златковић, Бојан; Ранђеловић, Владимир; Амиџић, Лидија (2005). Флора и вегетација слатина централне и јужне Србије и њихова валоризација са аспекта заштите. Ниш: Завод за заштиту природе Србије. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]