Споменик природе Лалиначка слатина

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Споменик природе "Лалиначка слатина" налази се у подножју планине Мали Јастребац, десетак километара северозападно од града Ниша, где на више локалитета из дубине подлоге избијају воде за које је карактеристичан повећан садржај минералних соли, посебно натријум-хлорида.[1] Лалиначка слатина се налази недалеко од реке Јужне Мораве, односно на речним терасама са њене леве стране, у долини Дудулајачке реке. Подручје лежи на субстрату чији геолошки састав чине миоплиоценски конгломерати, шљунак, песак и глина са угљем, а уз сам ток малих притока Дудулајачке реке и бујични наноси. Ово подручје се одликује умерено-континенталном климом са веома сушним и жарким летима и веома хладним зимама.[1]

Флора[уреди]

Референце[уреди]

  1. 1,0 1,1 Златковић, Бојан; Ранђеловић, Владимир; Амиџић, Лидија (2005). Флора и вегетација слатина централне и јужне Србије и њихова валоризација са аспекта заштите. Ниш: Завод за заштиту природе Србије. 

Литература[уреди]

  • Златковић, Бојан; Ранђеловић, Владимир; Амиџић, Лидија (2005). Флора и вегетација слатина централне и јужне Србије и њихова валоризација са аспекта заштите. Ниш: Завод за заштиту природе Србије. 

Спољашње везе[уреди]