Ратко Вујовић — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
ознаке: мобилна измена мобилно веб-уређивање
Ред 30: Ред 30:
Рођен је [[16. децембар|16. децембра]] [[1916]]. у [[Никшић]]у. Основну школу је завршио y Hикшићу, а гимназију у Никшићу и Цетињу. После завршене гимназије, [[1936]]. године, отишао је на студије [[Агрономија|агрономије]] у [[Праг]] (на Факултету пољопривредног и шумарског инжењерства [[Чешки технички универзитет у Прагу|Чешког техничког универзитета]]).
Рођен је [[16. децембар|16. децембра]] [[1916]]. у [[Никшић]]у. Основну школу је завршио y Hикшићу, а гимназију у Никшићу и Цетињу. После завршене гимназије, [[1936]]. године, отишао је на студије [[Агрономија|агрономије]] у [[Праг]] (на Факултету пољопривредног и шумарског инжењерства [[Чешки технички универзитет у Прагу|Чешког техничког универзитета]]).


Са почетком [[Шпански грађански рат|Шпанског грађанског рата]], Ратко, међу првим [[Југословени у Шпанском грађанском рату|југословенским добровољцима]], стиже у [[Шпанија|Шпанију]], крајем 1936. године и прикључује се борби за одбрану [[Друга шпанска република|Шпанске републике]]. После кратке обуке упућен је, као борац [[Интернационални батаљон Георги Димитров|батаљона]] „[[Георги Димитров|Димитров]]“ на фронт Харама, код [[Мадрид]]а. После је пребачен у 129. интернационалну бригаду, у којој су се налазили [[Југословени]], и тамо је обављао дужност заменика командира вода (командир вода је био [[Франц Розман Стане]]). У Шпаније је, [[1938]]. године, примљен у чланство [[Савез комуниста Југославије|Комунистичке партије Југославије]] (КПЈ).
Са почетком [[Шпански грађански рат|Шпанског грађанског рата]], Ратко, међу првим [[Југословени у Шпанском грађанском рату|југословенским добровољцима]], стиже у [[Шпанија|Шпанију]], крајем 1936. године и прикључује се борби за одбрану [[Друга шпанска република|Шпанске републике]]. После кратке обуке упућен је, као борац [[Интернационални батаљон Георги Димитров|батаљона]] „[[Георги Димитров|Димитров]]“ на фронт Харама, код [[Мадрид]]а. После је пребачен у 129. интернационалну бригаду, у којој су се налазили [[Југословени]], и тамо је обављао дужност заменика командира вода (командир вода је био [[Франц Розман Стане]]). У Шпанији је, [[1938]]. године, примљен у чланство [[Савез комуниста Југославије|Комунистичке партије Југославије]] (КПЈ).


После завршетка рата, заједно са осталим борима [[Интернационалне бригаде|интернационалних бригада]], повукао се у [[Француска|Француску]], где је заточен у логор Аржелес, код [[Перпињан]]а. Маја [[1941]]. године, са једном групом југословенских заточеника, пријавио се за добровољни рад у [[Немачка|Немачкој]], где је радио у једном руднику, код [[Лајпциг]]а. Из Немачке је током августа успео да се, преко већ успостављених партијских веза, пребаци у [[Југославија|Југославију]].
После завршетка рата, заједно са осталим борима [[Интернационалне бригаде|Интернационалних бригада]], повукао се у [[Француска|Француску]], где је заточен у логор Аржелес, код [[Перпињан]]а. Маја [[1941]]. године, са једном групом југословенских заточеника, пријавио се за добровољни рад у [[Немачка|Немачкој]], где је радио у једном руднику, код [[Лајпциг]]а. Из Немачке је током августа успео да се, преко већ успостављених партијских веза, пребаци у [[Југославија|Југославију]].


Септембра 1941. године долази у, [[Дрвар у Народноослободилачкој борби|тада ослобођени, Дрвар]] и постаје [[политички комесар]] прве партизанске чете. Новембра 1941. године упућен је на Козару, где је најпре био заменик, а затим и политички комесар [[Други крајишки партизански одред|Другог крајишког (козарског) НОП одреда]].
Септембра 1941. године долази у, [[Дрвар у Народноослободилачкој борби|тада ослобођени, Дрвар]] и постаје [[политички комесар]] прве партизанске чете. Новембра 1941. године упућен је на Козару, где је најпре био заменик, а затим и политички комесар [[Други крајишки партизански одред|Другог крајишког (козарског) НОП одреда]].

Верзија на датум 11. јул 2021. у 19:35

ратко вујовић чоче
Ратко Вујовић Чоче
Лични подаци
Датум рођења(1916-12-16)16. децембар 1916.
Место рођењаНикшић,  Краљевина Црна Гора
Датум смрти29. октобар 1977.(1977-10-29) (60 год.)
Место смртиБеоград,  СР Србија, Социјалистичка Федеративна Република Југославија СФР Југославија
Професијавојно лице
Деловање
Члан КПЈ од1938.
Учешће у ратовимаШпански грађански рат
Народноослободилачка борба
СлужбаИнтернационалне бригаде
НОВ и ПО Југославије
Југословенска народна армија
19361939.
19411976.
Чингенерал-пуковник
Херој
Народни херој од27. новембра 1953.

Одликовања
Орден народног хероја
Орден ратне заставе Орден заслуга за народ са златним венцем Орден братства и јединства са златним венцем
Орден партизанске звезде са сребрним венцем Орден за храброст Партизанска споменица 1941.

Ратко Вујовић Чоче (Никшић, 16. децембар 1916Београд, 29. октобар 1977), учесник Шпанског грађанског рата и Народноослободилачке борбе, генерал-пуковник ЈНА и народни херој Југославије.

Биографија

Рођен је 16. децембра 1916. у Никшићу. Основну школу је завршио y Hикшићу, а гимназију у Никшићу и Цетињу. После завршене гимназије, 1936. године, отишао је на студије агрономије у Праг (на Факултету пољопривредног и шумарског инжењерства Чешког техничког универзитета).

Са почетком Шпанског грађанског рата, Ратко, међу првим југословенским добровољцима, стиже у Шпанију, крајем 1936. године и прикључује се борби за одбрану Шпанске републике. После кратке обуке упућен је, као борац батаљонаДимитров“ на фронт Харама, код Мадрида. После је пребачен у 129. интернационалну бригаду, у којој су се налазили Југословени, и тамо је обављао дужност заменика командира вода (командир вода је био Франц Розман Стане). У Шпанији је, 1938. године, примљен у чланство Комунистичке партије Југославије (КПЈ).

После завршетка рата, заједно са осталим борима Интернационалних бригада, повукао се у Француску, где је заточен у логор Аржелес, код Перпињана. Маја 1941. године, са једном групом југословенских заточеника, пријавио се за добровољни рад у Немачкој, где је радио у једном руднику, код Лајпцига. Из Немачке је током августа успео да се, преко већ успостављених партијских веза, пребаци у Југославију.

Септембра 1941. године долази у, тада ослобођени, Дрвар и постаје политички комесар прве партизанске чете. Новембра 1941. године упућен је на Козару, где је најпре био заменик, а затим и политички комесар Другог крајишког (козарског) НОП одреда.

Јула 1942. године, за време велике непријатељске офанзиве на Козару, заједно са Јосипом Мажаром Шошом и Милошем Шиљеговићем, руководио је партизанским јединицама.

Када је 22. септембра 1942. године формирана Пете крајишке козарске ударне бригаде, постао је заменик команданта. Касније је постао начелник обавештајног центра Оперативног штаба за Босанску крајину. Септембра 1943. године, као обавештајни официр Трећег босанског корпуса НОВ и ПОЈ, прешао је у источну Босну и тамо учествовао у првој операцији за ослобођење Тузле. Потом је био командант Петнаесте мајевичке ударне бригаде и начелник штаба 17. источнобосанске дивизије. Јануара 1945. године постављен је за начелика Оперативног штаба за Косово и Метохију.

После ослобођења Југославије, завршио је Вишу војну академију ЈНА и обављао многе одговорне дужности у Југословенској народној армији (ЈНА) — био је заменик начелника Друге управе Генералштаба ЈА, помоћник команданта за позадину армије, командант корпуса, начелник управе у Савезном секретеријату за народну одбрану (ССНО) и друго. Пензионисан је у чину генерал-пуковника ЈНА, 1976. године.

Умро је 29. октобра 1977. године у Београду и сахрањен је у Алеји заслужних грађана на Новом гробљу у Београду.

Носилац је Партизанске споменице 1941. и других високих југословенских одликовања, међу којима су — Орден ратне заставе, Орден заслуга за народ са златном звездом, Орден братства и јединства са златним венцем, Орден партизанске звезде са сребрним венцем и Орден за храброст. Орденом народног хероја одликован је 27. новембра 1953.

Литература