Патријарх српски Макарије

С Википедије, слободне енциклопедије
Патријарх српски Макарије I
Макарије Соколовић
Лични подаци
Датум смрти1574
Архиепископ пећки и патријарх српски
Године(1557—1571)
ПретходникПавле I
НаследникАнтоније I

Патријарх српски Макарије (световно Соколовић) био је архиепископ пећки и патријарх српски у времену од 1557. до 1571. године. Обновио је Српску патријаршију са средиштем у Пећи и обезбедио њено признање и опстанак. Са трона се повукао 1571, а умро 1574. године. Потицао је из породице Соколовић, пореклом из Соколовића.[1]

Порекло[уреди | уреди извор]

Његов брат или ближи сродник био је турски велики везир Мехмед-паша Соколовић који је имао заслуге за обнављање Пећке патријаршије. Пре тога овај простор је био под управом Охридске архиепископије. Међутим нису сви прихватили овакво стање, поготово смедеревски митрополит Павле који је у времену између 1526. и 1541. године водио борбу за обнову Српске патријаршије са средиштем у Пећи, у чему је привремено успео, поставши накратко архиепископ пећки и патријарх српски. Иако је његов покрет доживео неуспех, обнављање Српске патријаршије је коначно остварено 1557. године заслугом Макарија Соколовића, чиме су окончани дугогодишњи црквени спорови у српским земљама.

Патријарх[уреди | уреди извор]

Простор патријаршије обухватао је поред земаља цара Душана и Уроша Немањића, још и подручја Бачке, Баната, Барање, Срема, Славоније, Босанске крајине, Босне, Лике, Крбаве и Далмације, и имао је више од четрдесет епархија, међу њима и новоосноване: Требињску, Пожешку и др. Пећка патријаршија функционисала је до 1766. када је поново укинута и тај простор потчињен Цариградској патријаршији.

Патријарх Макарије је од султана добио све повластице које је имао цариградски патријарх: управљање црквеном имовином, наплаћивање црквених дажбина, наслеђивање имовине оних који су умрли без наследника, потврђивање правила свих еснафских организација, суђење у брачним споровима и предметима кривичне природе.

За време патријарха Макарија обновљени су манастири Бања код Прибоја, Грачаница, Студеница, Пећка патријаршија, Будисавци на Косову. У манастирима је оживела иконописачка, златарска и преписивачка делатност. Уметности, књижевност и целокупна српска култура доживљавају тада својеврсну ренесансу.

Због болести повукао се са трона 1571. године предајући патријаршијски трон свом синовцу Антонију Соколовићу. Умро је 1574. године.[2]

Српска православна црква га прославља као светитеља 30. августа по јулијанском тј. 12. септембра по грегоријанском календару.

Патријарх Макарије Соколовић, ктиторски портрет из манастира Будисавци код Пећи из 1568. године

Њему је посвећена Црква Светог Макарија Патријарха српског у Паштан Брду.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ Вуковић 1996, стр. 295-297.
  2. ^ srbiubih (2015-07-18). „ПАТРИЈАРХ СРПСКИ МАКАРИЈЕ”. СРБИ У БИХ (на језику: српски). Приступљено 2023-01-29. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


архиепископ пећки и патријарх српски
15571571