Алконост

Из Википедије, слободне енциклопедије
Jump to navigation Jump to search
Алконост (аутор Иван Билибин)

Алконост (рус. Алконост) је биће из митологије и фолклора Руса. Најранији приказ Алконости у литератури налази се у миниатури из 12. вјека. Ово митолошко биће је постало познато у споменицима древне руске књижевности.

Етимологија назива[уреди]

Назив Алконост потиче од потиче и од имена старогрчког митолошког лика Алкионе (грч. ἀλκυών), дјевојке коју су грчки богови претворити у водомара[1].

Такође се могу пронаћи и други називи за Алконост, као што су: Аколностъ, Алканостъ, Алкион, Алконос, Алконотъ, Алконст, Алкуностъ, Альконостъ и Антоностъ.

Опис Алконости у митологији и народним предањима[уреди]

У митологији и народним предањима Алконост описују као птицу са главом и грудима жене. Алконост има предиван, очаравајући глас и људи који су га чули, никад га неће заборавити[2]. Она станује у ирију][3] и људима преноси поруке са другог свијета[3][4]. За разлику од Сирина не чини зло и није опасна по људе[5]. Према предањима Алконост средином зиме (у вријеме Зимског солстицијума) полаже неколико јаја на обали мора, која се затим се спуштају у дубине мора. За то вријеме море је мирно, али након седам дана јаја ће да испливају на површину. Када јаја испливају на површину, Алоност и скупи и односи их на обалу мора гдје леже над њима. Кад се јаја излегну, почиње бура и олуја. Самим тим Алконосту се приписује и утицај на временске прилике. У неким предањима се спомиње да су поједини људи успјевали да украду излежена јаја Алконости и остављали их у црквама[6].

У модерним неопаганизму Алконост представља утјеловљење божанства Хорса које има моћ да контролише временске прилике[7].

Види још[уреди]

Референце[уреди]

Литература[уреди]

  • Эллис Лак (1995). Славянская мифология. Энциклопедический словарь. Москва. ISBN 5-7195-0057-X. 
  • Белова О. В., Квливидзе Н. В. (2001). Православная энциклопедия. Москва. ISBN 5-89572-007-2. 
  • Бобров А. А. (2004). Русский месяцеслов на все времена. Памятные даты, праздники, обряды, именины. Москва: Вече. ISBN 5-7838-1304-4. 
  • John Matthews, Caitlin Matthews (2010). The Element Encyclopedia of Magical Creatures: The Ultimate A–Z of Fantastic Beings from Myth and Magic. London: HarperCollins UK. ISBN 0007365055. 

Спољашње везе[уреди]