Српска православна црква Светог Николе у Јаску

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Уколико сте тражили нешто друго, погледајте чланак Црква Светог Николе.
Српска православна црква Светог Николе у Јаску
Crkva Sv. Nikole u Jazaku.jpg
Црква Светог Николе у Јаску
Опште информације
МестоЈазак
ОпштинаИриг
Време настанкадруга половина 18. века
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
СедиштеСремска Митровица
АдресаСветог Димитрија 10 22000

Српска православна црква Светог Николе у Јаску, месту на падинама Фрушке горе, подигнута је у другој половини 18. века и има статус споменика културе од великог значаја.

Изглед[уреди | уреди извор]

Jazak orthodox church.jpg

Црква посвећена Светом Николи у Јаску је једнобродна грађевина са барокним волутама на западној фасади и високим и витким звоником. Иконостас је резао 1790. године познати Новосађанин Аксентије Марковић, који се у документима појављује пред крај девете деценије 18. века изводећи резбарију класицистичких мотива. Већ 1803. године резбарске радове је обнављао Марко Вујатовић из Сремских Карловаца, најпознатији билдхауер мајстор свог времена. Иконе је 1805. године израдио Стефан Гавриловић, предводник генерације која се појављује крајем 18. века. Током четврте деценије 19. века, Јован Иванић, ученик и следбеник Арсе Теодоровића, осликао је унутрашњост цркве и насликао 30 малих, целивајућих икона као и празничне иконе насликане уљем на лиму. Зидне слике 1883. године започиње да ради Павле Чортановић који убрзо напушта започети посао, а завршава га Ђока Путник.[1]

Међу покретним иконама сачувана је Богородице са Христом на северозападном ступцу припрате, датирана у 1785. годину и приписана познатом сликару раног барока Јанку Халкозовићу.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Епархија сремска/намесништво сремскокарловачко”. Архивирано из оригинала на датум 01. 10. 2019. Приступљено 15. 09. 2014. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Напомена: Садржај овог чланка је једним делом или у целости преузет са http://www.sanu.ac.rs. Носилац ауторских права над материјалом је дао дозволу да се исти објави под слободном лиценцом. Доказ о томе се налази на OTRS систему, а број тикета са конкретном дозволом је 2009072410055859.