Bitka kod Pantina

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Bitka kod Pantina
Време:1166/1167
Место:Pantina, blizu Zvečana
Резултат: pobeda Stefana Nemanje
Сукобљене стране
Raška Vizantijsko carstvo
Команданти и вође
Stefan Nemanja Tihomir
Јачина
nepoznato nepoznato
Жртве и губици
nepoznato nepoznato

Bitka kod Pantina odigrala se u jesen 1168. godine između Stefana Nemanje i njegovog brata Tihomira.[1] Nakon ove bitke, Stefan Nemanja je postao zakoniti vladar Raške države.

Pozadina[уреди]

Župana Desu je 1165. godine kod Niša napao i zarobio vizantijski car Manojlo I Komnin zbog sarađivanja sa Ugarskom i odveo ga u Carigrad. Na presto u Raškoj postavio je najstarijeg sina Zavide, Tihomira Zavidovića. Čim je došao na presto, Tihomir je Stefana Nemanju bacio u tamnicu. Nemanja se uz pomoć prijatelja oslobodio i počeo je da sprema osvetu. Manojlo Komnin je Tihomiru poslao pomoćne čete za borbu protiv brata. U njegovoj četi bilo je i Grka, i Franaka i Turaka.

Bitka[уреди]

Do bitke je došlo na Kosovu kod mesta Pantina nedaleko od Zvečana. Nemanjine snage strahovito su potukle Tihomirovu vojsku. Sam Tihomir je poginuo prilikom povlačenja. Udavio se u Sitnici.

Posledice[уреди]

Posle bitke kod Pantina, Nemanja je izbegao vizantijsko mešanje i nametnuo se svojoj braći kao veliki župan. Oni su ga prihvatili, a za uzvrat su dobili teritorije na kojima su do tada vladali.

Zanimljivosti[уреди]

Bitka je ekranizovana u pilot epizodi serije Nemanjići Rađanje kraljevine.

Reference[уреди]

  1. ^ „Srbija u doba Stefana Nemanje(1166—1196)”. Архивирано из оригинала на датум 24. 12. 2013. Приступљено 21. 12. 2013.