Kukuvija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Kukuvija
Tyto alba close up.jpg
Kukuvija
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Tip:
Hordati (Chordata)
Klasa:
Ptice (Aves)
Red:
Sove (Strigiformes)
Porodica:
Kukuvije (Tytonidae)
Rod:
Binomno ime
Tyto alba
Schleiereule-Tyto alba-World.png
Rasprostranjenost kukuvija u svetu.
Sinonimi
  • Lechusa stirtoni (Miller, 1956)
  • Strix alba (Scopoli, 1769)
  • Strix pratincola

Kukuvija (lat. Tyto alba) ptica je stanarica, vrsta sove iz familije kukuvija (Tytonidae). Srcastog lica i crnih očiju, odozdo bela ili narandžastosmeđa. Stanište su joj naseljena mesta, poljoprivredni i drugi otvoreni tereni; uglavnom se gnezdi po ljudskim objektima: štalama, crkvama i starim zgradama [2]. Pripada srednje velikim sovama. Kukuvija se hrani mišolikim glodarima, ređe malim pticama i insektima. U Srbiji ova vrsta spada u grupu strogo zaštićenih vrsta.[3]

Opis[уреди]

Kao i sve sove, ima veo oko očiju, koga čini radijalno raspoređeno perje. Kod ove vrste je taj veo beo i srcastog oblika. Ovo je sova srednje veličine, oko 35 cm sa dugim nogama. Ženke su krupnije od mužjaka, a prosečna težina im iznosi oko pola kilograma. Leđa su joj narandžastosiva sa sivim tačkama, a donja strana bela.

Stanište[уреди]

Ova vrsta je najšire rasprostranjena kopnena ptica na svetu; nema je samo na Antarktiku.

Način života[уреди]

Može se pronaći i u selu i u gradu, na livadama i u pustinjama, močvarama i uopšte na svim mestima gde može da napravi gnezdo i nađe dovoljno hrane. Mesto za gnezdo može biti veoma neobično kao što je plast sena. Često se gnezdi na starim, napuštenim i usamljenim seoskim kućama. Par kukuvija će se radije useliti u staro, nego što će napraviti novo gnezdo. Mužjak se udvara ženki tako što je juri i obleće oko nje, ali parenje će se desiti samo u sezoni kada ima dovoljno hrane. Ženka leži na jajima (obično ih je 4-6), kako već koje snese, pa se i mladi ispile u različito vreme. To omogućava roditeljima da nabave hranu sa manje napora. Mlade sove prvi put poleću iz gnezda tek nakon navršenih 7-10 nedelja po rođenju, ali se i dalje vraćaju u roditeljsko gnezdo. Osamostaljuju se sa tri meseca, a polno sazrevaju sa deset meseci, a pošto žive u proseku nešto duže od godinu dana na svet donesu samo jednu ili dve generacije mladih. Često stradaju kao plen drugih grabljivica, kao što su zmije ili druge vrste sova.

Ishrana[уреди]

Lovi uglavnom noću. Ima dobar „noćni vid“, ali se prilikom lova oslanja više na oštar sluh. Pošto su uši asimetrično postavljene, lako mogu da lociraju plen, čak i kad je dobro sakriven. Može nečujno da se prikrade, a plen grabi kandžama i potom kljunom probije lobanju.

Smatra se korisnom pticom jer tamani štetočine kao što su miševi i voluharice. Poput drugih sova, ne može da svari dlaku i kosti, te ih izbacuje kao izbljuvke loptastog oblika - tzv. gvalice.

Narodno verovanje[уреди]

U Srbiji, se veruje da kukuvija zbog karakterističnog zvuka koji ispušta proriče bolest ili smrt. Zbog toga se dešava da ih ljudi iz straha ubijaju.

Danas znamo da je kukuvija veoma korisna i plemenita ptica koja na seoskim imanjima (a i prirodi) lovi štetočine - poput sitnih glodara, omanjih hladnokrvnih životinja i slično, uspostavljajući prirodnu ravnotežu u ekosistemu i celokupnom lancu ishrane.

Galerija[уреди]

Literatura[уреди]

  • Kalezić M. 2000. god. Hordati (autorizovana skripta). Biološki fakultet: Beograd.
  • Čineri M. 2001. Velika enciklopedija životinja. ITP „Zmaj“: Novi Sad. ISBN 86-489-0303-3

Reference[уреди]

  1. ^ BirdLife International (2004). 48495 „Tyto alba Проверите вредност параметра |url= (помоћ). IUCN Red List of Threatened Species. Version 2006. International Union for Conservation of Nature. Приступљено 11. 5. 2006. 
    (Baza podataka uključuje i dokaze zašto je takson poslednja briga)
  2. ^ D. Simić, S. Puzović: Ptice Srbije i područja od međunarodnog značaja, Beograd: Loa Srbije, 2008 Архивирано на сајту Wayback Machine (децембар 29, 2009) (на језику: енглески) ISBN 978-86-911303-0-5
  3. ^ „Прилог I: Строго заштићене дивље врсте биљака, животиња и гљива” (PDF). Архивирано из оригинала (PDF) на датум 14. 07. 2010. Приступљено 14. 07. 2010. 

Spoljašnje veze[уреди]