Гимназија „9. мај” Ниш

С Википедије, слободне енциклопедије
Гимназија „9. мај” Ниш
Типдржавна школа
ЛокацијаЈеронимова 18[1]
Ниш
ДржаваСрбија
Веб-сајт9maj.edu.rs

Гимназија „9. мај” у Нишу је једна од четворогодишњих средњих школа на територији града Ниша и функционише у оквиру образовног система Републике Србије.[2]

Школа је више пута кроз своју историју мењала област образовања, од трговачке школе 1936. године, преко економске школе, природно-математичке школе, па све до данашње гимназије општег типа.

Гимназија “9. мај” у сарадњи са градским институцијама културе и образовања учествује на великом броју манифестација кроз заједничке пројекте. Зграда школе изграђена је 1936. године. За њен данашњи изглед задужени су ученици уметничких школа из Ниша, Бања Луке и Пловдива који су графитима осликали спољашњи зид зграде.

Школу похађа 800 ученика, распоређених у 31 одељењe. Настава се одвија у две смене. Школа поседује савремено опремљене учионице и кабинете, лабораторије, салу за физичко, библиотеку.

Гимназија "9.мај" Ниш је једина гимназија општег смера у Нишу. Поред општег смера гимназија има и смер за ученике са посебним способностима за рачунарство и информатику и смер за ученике са посебним способностима за спорт.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Gimnazija 9. maj”. Plan plus. Приступљено 24. 1. 2023. 
  2. ^ „Gimnazija “9. maj. Edukacija. Приступљено 24. 1. 2023. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]