Прва крагујевачка гимназија

Из Википедије, слободне енциклопедије
Прва крагујевачка гимназија

Прва крагујевачка гимназија
Прва крагујевачка гимназија

Тип државна

Прва крагујевачка гимназија је гимназија у Србији у којој се настава одвија на српском језику. Основана је 1833. године, као прва у тадашњој Србији. Када је прва генерација ученика завршила гимназију основан је Лицеј као виша школа, да би гимназијалци могли да наставе школовање. Касније се оснива висока школа из које настаје Београдски универзитет. Дакле, Прва крагујевачка гимназија представља клицу образовног система у Србији. У овој школи је у току њене дуге традиције стицао знање велики број познатих људи у науци и уметности. Велики број политичара, државника и војсковођа су били ђаци или професори Прве крагујевачке гимназије.

Велики број ђака и професора стрељан је 21. октобра 1941. године. Стрељање је извршила Немачка окупаторска војска. Тај дан се сваке године обележава манифестацијом Велики школски час у Шумарицама код споменика стрељаним ђацима. Том догађају је посвећен велики број песама, поема, прозних дела, сећања, а најпознатија је поема Крвава бајка чији је аутор Десанка Максимовић. 21. октобар је Дан школе Прве крагујевачке гимназије.

У периоду од 1833. до данас, ђаци и професори Прве крагујевачке гимназије биле су многе знамените личности, које су писале нашу историју. Међу њима су Радомир Путник, Ђура Јакшић, Радоје Домановић, Светозар Марковић, Живојин Мишић и многи други.

Школа је 11. децембра 2008. одлуком Владе Републике Србије проглашена за школу од посебног националног значаја.[1]

Зграда[уреди]

Vista-xmag.png За више информација погледајте чланак Зграда Прве крагујевачке гимназије

Од 1887. године школа је смештена у зграду у којој се и сада налази. Пројекат је урађен у Бечу, а изградња је трајала од 1884. до 1888. год. Столарија је још увек из тог периода, а изграђена је у једној бечкој столарској радионици. Зграда је под заштитом државе као културно историјски споменик од великог значаја


Извори[уреди]

  1. ^ Гимназија прославила јубилеј. 12. децембар 2008, приступљено 13. децембра 2008.

Спољашње везе[уреди]


Школе од посебног националног значаја у Србији
Друга београдска гимназија (Филолошка гимназија) | Математичка гимназија | Карловачка гимназија |Прва крагујевачка гимназија  | Школа за музичке таленте Ћуприја