Портал:Хеви метал

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Добродошли на портал о хеви металу

Хеви метал (енгл. Heavy metal) или само метал, је жанр рок музике. Одликује се агресивним и жестоким ритмом и веома појачаним и дисторзираним звуком гитара, најчешће са претенциозним текстовима и виртуозном свирачком техником. Хеви метал је настао под утицајем хард рока, али је мање комерцијалан, агресивнији и често са бржим ритмовима. У хеви металу се могу осетити и утицаји блуза, прогресивног рока и многих других стилова. Хеви метал групе су састављене скоро искључиво од гитариста, басиста и бубњара. Врхунац популарности бележи 80-их година прошлог века.

Основна обележја хеви метала су доминација гитара и изражен ритам. Међутим, у сваком од поджанрова хеви метала једна или више наведених карактеристика изостаје, па се ти поджанрови у мањој или већој мери разликују од оригиналног хеви метала.

Изабрани чланак

Лорди у својим препознатљивим костимима

Лорди (Lordi) је састав из места Еспо (Финска) који свира мелодични хард рок и хеви метал. Најпознатији су по својим необичним костимима монструма, без којих се не појављују у јавности и без којих, како кажу, Лорди једноставно не постоји. Као представници Финске су убедљиво победили на Песми Евровизије 2006. са песмом Hard Rock Hallelujah. Чланови Лордија представљају се сценским именима Лорди (вокал), Амен (гитариста), Окс (бас), Ава (клавијатуре) и Кита (бубњеви). Некадашњи чланови су били Магнум (бас, 1996–2002), Калма (бас, 2002–2005) и Енари (Ерна Сиикавирта, клавијатуре, 1997–2005).

Даље...

Изабрана биографија

Чланци

  • Cscr-featured.svg Сјајни чланци:

Хеви метал

Изабрана слика

Категорије

Помозите и ви

  • Направити стандард израде страница. (у оквиру странице за разговор портала, у посебном одељку)
  • Организовати категорије под хијерархијом категорије Хеви метал.
  • Спровести дебату о валидности чланака о метал бендовима из Србије.
  • Ангажовати већи број сарадника на порталу.

Остали портали на википедији