Портал:Хеви метал

С Википедије, слободне енциклопедије

Хеви метал (енгл. Heavy metal) или само метал, је жанр рок музике. Одликује се агресивним и жестоким ритмом и веома појачаним и дисторзираним звуком гитара, најчешће са претенциозним текстовима и виртуозном свирачком техником. Хеви метал је настао под утицајем хард рока, али је мање комерцијалан, агресивнији и често са бржим ритмовима. У хеви металу се могу осетити и утицаји блуза, прогресивног рока и многих других стилова. Хеви метал групе су састављене скоро искључиво од гитариста, басиста и бубњара. Врхунац популарности бележи 80-их година прошлог века.

Основна обележја хеви метала су доминација гитара и изражен ритам. Међутим, у сваком од поджанрова хеви метала једна или више наведених карактеристика изостаје, па се ти поджанрови у мањој или већој мери разликују од оригиналног хеви метала.

Изабрани чланак

Џудас Прист уживо у Илиноису 2005.

Џудас прист (енгл. Judas Priest - Јудин свештеник) је британски хеви метал бенд из Бирмингема, основан 1969. године. Током четрдесетогодишње каријере, "присти" су прешли дуг пут од рок бенда са почетка каријере до једног од највећих и најпоштованијих хеви метал бендова свих времена. Историју Џудас приста су највише обележили албмуми British Steel, којим је бенд ушао на правац "новог таласа британског хеви метала"(енгл. New Wave of British Heavy Metal, NWOBHM), и Painkiller, којим су уврштени у великане хеви метала, те вишегодишње одсуство певача Роба Халфорда, током којег је слава бенда била делимично уздрмана.Даље...

Изабрана биографија

Чланци

  • Cscr-featured.svg Сјајни чланци:

Хеви метал

Изабрана слика

Therion

Терион уживо

Категорије

Помозите и ви

  • Направити стандард израде страница. (у оквиру странице за разговор портала, у посебном одељку)
  • Организовати категорије под хијерархијом категорије Хеви метал.
  • Спровести дебату о валидности чланака о метал бендовима из Србије.
  • Ангажовати већи број сарадника на порталу.

Остали портали на википедији