Портал:Чиле

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Чиле

Чиле, званично Република Чиле (шп. República de Chile) је држава у Јужној Америци. Заузима дуг и узан појас између обале Тихог океана и планина Анда а полаже право и на део Антарктика. Према северу се граничи са Перуом, према североистоку са Боливијом, према истоку са Аргентином а према западу има излаз на Пацифички океан.

Главни град је Сантијаго де Чиле, док се скупштина састаје у оближњем Валпараису. У Сантијагу живи 40 % становништва Чилеа. Остали већи градови су: Валпараисо, Антофагаста, Пунта Аренас, Икике, Серена, Талка и други.

Под чилеанским суверенитетом су Ускршње острво и острва Сала и Гомез (шп. Sala-y-Gómez), најисточнија острва Полинезије. Део Чилеа је и острво Робинзон Крусо. Данас је Чиле једна од најстабилнијих и најпросперитетнијих латиноамеричких држава, са угледном војском и растућом привредом. Чиле предводи Латинску Америку у људском развоју, дохотку по глави становника, конкурентности, економским слободама и ниској стопи корупције. Чиле је оснивач Уједињених нација, Уније јужноамеричких народа и Заједнице латиноамеричких и карипских држава.

Изабрани чланак

Сантијаго де Чиле
Сантијаго де Чиле

Сантијаго де Чиле, (шп. Santiago de Chile), често називан само Сантијаго је главни град Републике Чиле и управно средиште истоименог метрополитанскоg региона. Његово шире градско подручје познато је под именом Гранд Сантијаго (срп. Велики Сантијаго).

Град је административни, привредни, културни и финансијски центар Републике у којем се налазе готово све владин институције, осим Националног конгреса Чилеа. Сантијато је седиште Економске комисије ОУН за Латинску Америку и Карибе.

Иако се обично посматра као један велики град, Сантијаго није једна административна јединица, већ напротив, он је део територије од 37 општина, од којих 26 припадају градском подручју а 11 приградском. Већина општина налазе се у истоименој покрајини, док се неколико њих налази у провинцијама Чачабуко, Кордиљера, Маипо и Талаганте.

даље

Изабрана слика


Ламе на заласку сунца у пустињи Атакама.

Да ли сте знали да...

  • ...се најјачи земљотрес у историји догодио у Чилеу 22. маја 1960. у Валдивији и имао је магнитуду 9,5.
  • ...најстарије мумије на свету потичу из времена аутохтоне културе Чинчоро у Чилеу.
  • ...је у Чилеу највиши вулкан на свету Охос де Саладо висине од 6893 метара.
  • ...је Чиле домовина кромпира.

Биографија

Габријела Мистрал (шп. Gabriela Mistral; Викуња, 7. април 1889Њујорк, 10. јануар 1957) је био псеудоним који је користила Lucila de María del Perpetuo Socorro Godoy Alcayaga, чилеанска песникиња, просветитељ, дипломата и феминисткиња. Била је прва Латиноамериканка којој је додељена Нобелова награда и то 1945.

Неке од основних тема њене поезије су: природа, издајство, љубав, мајчинска љубав, туга, путовања, и процес образовања латиноамеричког идентитета као мешавине индијанских и европских утицаја.

Рођена је у Викуњи у Чилеу, где је завршила основну и средњу школу. Отац, Хуан Виљануева, напушта породицу када јој је било три године. Већ у четрнаестој почиње да издржава и себе и мајку радећи као учитељева помоћница. Њена мајка, Петронила Алкајага, умире 1929.

Године 1904. објављује прве песме у локалним новинама користећи разне псеудониме.

даље...


Остали портали