Грех

Из Википедије, слободне енциклопедије
Фреска из Сикстинске капеле Адам и Ева први грех и прогон из рајског врта.

Грех је деловање против прихваћених вредности, вољно кршење неке моралне или правне норме. Грех се тумачи као „прекршај закона“ које је прописало узвишено божанско биће.

Појам греха се најчешће користи у религиозном значењу речи. У хришћанству означава огрешење о Божје заповеди. Хришћанско Свето писмо тврди да је зачетник греха отпали анђео Луцифер који је имао улогу херувима заклањача Божјег престола: „Изаћи ћу у висине над облаке, изједначићу се с вишњим.“ (Исаија 14.14). Према Библији, човек је слободном вољом прекршио Божји закон с последицама у моралном реду и спасењу. Темељна порука хришћанства је ослобођење од источног греха и личних грехова кроз оправдање жртвом Сина божјег Исуса Христа.

„Људски је пасти, сатански је остати у греху.[1]

Античка филозофија практички није познавала овакав појам греха, мада је релативно разликовала добро и зло.

Грех у хришћанству[уреди]

Грех у хришћанству представља безакоње, скретање, заблуду, неприродно стање у које је запало свесно биће, човек или анђео. То може бити помисао или чин, учињен свесно или несвесно, који није у складу са Божијом вољом, па тиме представља скретање са пута Божијег спасења човека, односно, удаљавање од њега, као и самог Бога. Будући да је по хришћанском веровању човек створен по лику Божијем, он је првобитно био непорочан, бестрасан, свет, безгрешан и чист. Та безгрешност је била условљена исправним доношењем одлука човекове слободне воље. Грех, дакле, није био саставни део човекове природе, али је постао сопственост његове слободне воље. Адамова непослушност одвела је у огреховљеност цео људски род (Рм 5,12), тј. грех је тада прешао на све људе, без изузетка, повлачећи их у одвојеност од Бога. Због тога хришћанство проповеда пут покајања, као пут којим човек може да иде, да би избегао претњу вечне смрти - вечне одвојености од Бога.


Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]

Медији везани за чланак Грех на Викимедијиној остави