Нова Србија (област)

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Нова Србија
Новая Сербия


New serbia slavo serbia-sr.png
Положај Нове Србије у данашњој Украјини
Географија
Континент Европа
Регија Источна Европа
Земља Руско царство
Главни град Новомиргород
Друштво
Званични језици руски
Религија Православље
Владавина
Облик владавине Војна провинција
Историјско доба Нови век
Оснивање 1752.
Престанак 1764.
Статус Бивша покрајина
Догађаји
Претходници и наследници
Претходиле су: Наследиле су:
Портал:Историја

Нова Србија (слсрп. Ново-Сербія, Нова Сербиа) била је територија у Руској Империји од 1752. до 1764. Била је смештена на територији данашње Кировоградске области у Украјини. Административни центар Нове Србије је био град Новомиргород.

Историја[уреди]

Област је добила име по Србима који су се населили 1752. године у Русију из Аустријског царства (углавном са територија данашње Војводине). Руске власти су дале српским насељеницима земљу и дали јој име Нова Србија. У новој домовини су Срби основали многа села са истим именима као и у старој. Многа од тих села су и до данас задржала старе називе, али становници су русификовани Срби. Александар Пишчевић у својим мемоарима спомиње Нову Србију и описује тадашње Србе и њихове суседе Малорусе (данас Украјинце) [1].

„Родбина ме уопште не везује за себе, него је, напротив, омрзла мојој души својим несугласицама. Србе, моје земљаке, очима не могу да видим због њихове шкртости, а поред тога дојадилаи су ми преко сваке мере и својим израчунавањем древног порекла својих породица, глупим дипломама, доставама и тужбана и другим доказима своје глупости. И Малоруси, суседи Нове Србије, чији је живот испуњен потказивањима, доставама и тужбама, живе у вечитом међусобном рату.”

Насеља[уреди]

Примери назива села у Новој Србији, која се јављају и у Панонској низији (у Војводини и другим регионима) су:

Види још[уреди]

Галерија[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ Пишчевић, Александар (2003). Мој живот (1764.-1805.), стр. 290. Нови Сад: Матица српска и Српско-украјинско друштво. 

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]