Пређи на садржај

Михаило Јосифовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Михаило Јосифовић
Војвода Микајле (лево) са војводом Мицком Крстићем
Лични подаци
Датум рођења(1880{{month}}{{{day}}})1880.
Место рођењаБрод, Османско царство
Датум смрти7. април 1941.(1941-04-07) (60/61 год.)
Место смртиСтрумица, Краљевина Југославија

Михаило Јосифовић, познат и као војвода Микајле, је био српски четнички војвода током Борбе за Македонију почетком 20. века.

Биографија

[уреди | уреди извор]

Рођен је у селу Брод у Поречу. У четничку акцију се укључио још 1905. г. као четник Радета Радивојевића Душана. После Душанове погибије 1907. године делује као војвода до хуријета 1908. године. Од 1911. године делује као српски војвода у Поречу са платом од три турске лире месечно.[1][а] Током Првог Балканског рата је у Кичеву на пијаци одсекао главу сабљом једном виђенијем албанском аги.

Када је избио Охридско-дебарски устанак против нове српске управе над Македонијом који је водио бугарашки војвода Петар Чаулев, Михаило Јосифовић је бранио Кичево заједно са Василијем Трбићем, Бошком Митровићем, Јованом Цветковићем и Данетом Стојановићем.

Михаило Јосифовић је погинуо почетком Априлског рата у борби против Немаца код Струмице.

Напомене

[уреди | уреди извор]
  1. ^ Три лире иначе нису представљале значајну суму. Отприлике је сума у складу са месечном надницом физичког радника. та плата је више била средство против могућих проневера него што је носила материјалну сигурност.[тражи се извор]
  1. ^ „Сръбската пропаганда” [Српска пропаганда]. Дебърски глас (на језику: бугарски) (год. 2, бр. 29). 30. 1. 1911. стр. 2. Архивирано из оригинала 5. 4. 2023. г.