Михаило Јосифовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Михаило Јосифовић
MihailoJosifovic.jpg
Михаило Јосифовић
Место рођењаБрод
 Османско царство
Датум смрти7. април 1941.
Место смртиСтрумица
 Краљевина Југославија

Михаило Јосифовић познатији као војвода Микајле је био српски четнички војвода у Македонији из времена Борбе за Македонију почетком 20. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у селу Брод у Поречу. У четничку акцију се укључио још 1905. као четник Рада Радивојевића-Душана после његове погибије 1907. делује као војвода до хуријета 1908. Од 1911. делује као српски војвода у Поречу са платом од три турске лире месечно.[1] Током Првог Балканског рата је у Кичеву на пијаци одсекао главу сабљом једном виђенијем албанском аги.

Када је избио Охридско-дебарски устанак против нове српске управе над Македонијом који је водио бугарашки војвода Петар Чаулев, Михаило Јосифовић је бранио Кичево заједно са Василијем Трбићем, Бошком Митровићем, Јованом Цветковићем и Данетом Стојановићем.

Михаило Јосифовић, војвода Микајле је погинуо почетком Априлског рата у борби против Немаца код Струмице.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Дебърски глас, година 2, брой 29, 30 януари 1911, стр. 2. Три лире иначе нису представљале значајну суму. Отприлике је сума у складу са месечном надницом физичког радника. та плата је више била средство против могућих проневера него што је носила материјалну сигурност.