Михаило Јосифовић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Михаило Јосифовић
MihailoJosifovic.jpg
Михаило Јосифовић
Место рођењаМакедонски Брод
 Османско царство
Датум смртиаприл 1941.
Место смртиМакедонски Брод
 Краљевина Југославија

Михаило Јосифовић познатији као војвода Микајле је био српски четнички војвода у Македонији из времена Борби за Македонију почетком 20. века

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је у селу Македонски Брод у Поречу. У четничку акцију се укључио још 1905. као четник Рада Радивојевића-Душана после његове погибије 1907. делује као војвода до хуријета 1908. Од 1911. делује као српски војвода у Поречу са платом од три турске лире месечно.[1] Током Првог Балканског рата је у Кичеву на пијаци одсекао главу сабљом једном виђенијем албанском аги.

Када је избио Охридско-Дебарски устанак 1913. против нове српске управе над Македонијом који је водио македонски војвода Петар Чаулев, Михалило Јосифовић је бранио Кичево заједно са Василијем Трбићем, Бошком Вирјанцем, Јованом Долгачем и Данетом Стојановићем.

Михаило Јосифовић, војвода Микајле је страдао почетком Другог светског рата у Броду када га је зауставио наоружаног и обученог у комитску одећу један млађи српски жандарм који му је наредио да се разоружа, војвода Микајле му је одговорио "Знаш ли ти ко сам ја" на шта је војник отворио ватру коју је усмртила тог славног војводу.

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Дебърски глас, година 2, брой 29, 30 януари 1911, стр. 2. Три лире иначе нису представљале значајну суму. Отприлике је сума у складу са месечном надницом физичког радника. та плата је више била средство против могућих проневера него што је носила материјалну сигурност.