Матеја Шуменковић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Матеја Шуменковић
Матеја Шуменковић.jpg
Пуно име Матеја Шуменковић
Датум рођења 1864.
Место рођења Бороец
  Османско царство
Датум смрти (1939-11-17)17. новембар 1939.
Место смрти Бороец
 Краљевина Југославија

Матеја Шуменковић био је српски свештеник (протојереј) и народни првак у Дримколу крајем 19. и почетком 20. века.

Биографија[уреди]

Рођен је 1864. у селу Бороецу у Струшком Дримколу. Пореклом је из породице Шуменковић, чији је члан Коста Шуменковић био борац за слободу и духовно и културно уздизање Срба у Струшком и Охридском крају. Коста је као трговац новцем, саветима и везама деловао из Србије док је његов синовац Матеја борбу водио у самом Дримколу.

ВМРО и Бугарска егзархија су сматрали проту опасним противником па је на њега извршено четири неуспела атентата.[1] Оснивач је прве српске четничке чете у Старој Србији 1903. и пре стварања Српске четничке организације. Чета је штитила неколико српских села у Дримколу: Лабуништа, Бороец, Јабланицу и Подгорце.[2] Након стварања и централизовања српске четничке организације прота улази у састав Дримколског четничког одбора. Након Младотурског преврата 1908. прота је био народни представник на скупштини Срба Османлија.

Године 1912. у Првом балканском рату прота активира четнички одред у Дримколу и заједно са српском војском ослобађа Стругу. Након ослобођења посвећује се свом свештеничком позиву.

Извори[уреди]

  1. Б. Јокановић, Крстом, пером и мачем, Цетиње 1999, 144-146.
  2. А. Крстић, Наша четничка акција у Дримколу, Јужни преглед, Скопље 1930.