Борба код Габровника

С Википедије, слободне енциклопедије
Борба код Габровника
Време7.мај 1907.
Место
Поводмеђуетнички сукоб Албанаца и Срба (четничке акције у Македонији)
УзрокБорба за Македонију
Исход српска победа
Сукобљене стране
српски четници
наоружани сељаци Габровика
Арнаути
Команданти и вође
сеоско пучанство Грабровика Арнаутски вођа из Десова
Јачина
српски сељаци Габровника Арнаути из Десова
Жртве и губици
без жртава 15 мртвих
чета Јована Бабунског је била на походу према селу али је закаснила борбу

Борба код Габровника била је на Ђурђевдан (7.мај) 1907. Знајући да Ђурђевдан сеоска Слава у Габровнику и да ће тога јутра сви сељани бити у цркви, група од преко 100 наоружаних Арнаута из оближњег села Десова кренула је с намером да опљачка и запали село, побије Габровчане а младе жене и девојке одведе у Десово и преведе у Ислам. То је требало да буде одмазда за убијеног десовског првака Ариф-агу.

Опрезни Габровчани, очекујући освету Десовчама, понесли су са собом својих тридесетак пушака и склонили их у близини цркве, где су поставили стражу. Када су приметили Арнауте сеоска стража је дала узбуну. Жене су потрчале према селу Мокрени а мушкарци су узели пушке, па је на Ђурђевдан у цркви остао само свештеник. Паљба на Десовчане је почела још док су се кретали у гомили, што је међу њима довело до панике. Габровчанима су притекле у помоћ сеоске чете из Мокрена и Орахов Дола. Борба је трајала до 12 часова и окончана је бекством Арнаута.

Резултат борбе[уреди | уреди извор]

На попришту, испред габровичке цркве, остало је 15 арнаутских лешева. Број рањених није установљен. Код Срба није било никаквих губитака. Сутрадан, 8. маја 1907, десовчани су дошли на помирбу. Дозвољено им је да понесу мртве у Десово и сахране их. За то време чета Јована Бабунском је кренула у помоћ селу Габровник али је због велике удаљености стигла када је већ било завршено.[1]

Извори[уреди | уреди извор]

  • Владимир Илић: Српска четничка акција 1903-1912. стр. 120

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ АС,МИДС,ИоВ,Ф.6,Но 490,Скопски одбор Извршном одбору