Војин Поповић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Војин Поповић
Serbian voevoda Vojn Popovich.jpg
фотографија војводе Вука
НадимакВојвода Вук
Датум рођења(1881-12-09)9. децембар 1881.
Место рођењаСјеница
 Османско царство
Датум смрти29. новембар 1916.(1916-11-29) (34 год.)
Место смртиСтаравински вис
 Краљевина Србија
ВојскаВојска Краљевине Србије
Родпешадија
Чинпотпуковник
ЈединицаДобровољачки одред Војводе Вука

Војин Поповић (Сјеница, 9.12. 1881 - Старавински вис, 29.11. 1916), познат као војвода Вук је био српски четнички војвода који је учествовао у борбама за Македонију, у балканским ратовима и Првом светском рату, као командант Добровољачког одреда на Солунском фронту.

Биографија[уреди]

Споменик војводи Вуку, Топличин Венац, Београд
Војвода Вук са својим војницима 1912.
Одред Војводе Вука након јуриша на Сиву стену 19. септембра 1916.

Рођен је 9. децембра 1881. у Сјеници. Убрзо после тога његова породица се преселила у Крагујевац[1], где је Војин похађао школу. Определио се за војну каријеру. 3. новембра 1901. године завршио је војну академију и постао потпоручник. Кад су прве чете 1905. кренуле за Стару Србију међу четницима био је и Војин Поповић. Учествовао је борбама против турака на Челопеку и Козјаку.

Војин Поповић учествовао је у многим биткама, и Четничким акцијама, балканским ратовима и Првом светском рату. У балканским ратовима учествовао је у Кумановској бици и бици на Сртевици. Његов четнички одред помагао је Дунавској дивизији у Првом светском рату да одржи фронт у Мачви. Као командант Јадарског четничког одреда учествовао је у Церској бици. Заједно са српском војском се повукао преко Албаније а кад је отворен Солунски фронт, био је командант Добровољачког одреда на Солунском фронту.

Спомен плоча на гробу Војводе Вука на Црној Чуци

Погинуо је у неравноправној борби са Бугарима севернозападно од села Груништа, у јуришу на Старавински вис[a] 29. новембра 1916. године у 35. години живота. По сведочењу командира Милорада Милосављевића Бурде: као већ рањен у леву руку, спустио се Вук у заклон, да му превију рану, када га је други метак погодио са десне стране, право у срце.[2] Његов Добровољачки одред имао је на почетку Солунског фронта 2200 људи, а закључно са Вуковом смрћу спао је на свега 450 људи - била је то и смрт његовог одреда. Преживели војници Добровољачког одреда пребачени су у друге пукове. Брдо је било освојено а Бугари протерани. Када је погинуо имао је чин пешадијског потпуковника српске војске.

Његово тело било је сахрањено на српском војничком гробљу у Зејтинлику, а септембра 1923. пренето је на Ново гробље у Београду.

Цели живот војвода Вук посветио је борби, то је био његов лични избор. Он је у себи осећао да је позван од родне груде да се сваком туђинцу, непријатељу, супротстави ако тај жели да влада његовим народом. Био је ожењен и имао једну ћерку која није имала потомака.

Слика војводе Вука у ратничкој униформи, из времена четовања по старој Србији, истакнута је на почасном и видном месту у просторијама Удружења ратних добровољаца 1912—1918, њихових потомака и поштовалаца у Београду, Савски трг број 9. То Удружење наставља и негује традиције ратног добровољаштва из Првог светског рата.

Признања[уреди]

Војин Поповић, Војвода Вук Поповић. Календар за просту годину 1927. Београд: Издање Четничке оргазнизације „Петар Мркоњић“ у Осеку. Штампарија „Ђ. Јакшић“. 
  • Одликован је великим бројем одликовања.
  • Војводи Вуку су подигнути споменици у Београду (у парку на Топличином венцу, дело вајара Ђорђа Јовановића) и у Нишу.
  • Једна улица у београдској општини Палилула носи име Војводе Вука .[3]
  • Имао је чин потпуковника српске војске.

Види још[уреди]

Референце[уреди]

  1. ^ † Стана Поповић, мати војводе Вука, Политика, 4. дец. 1940, стр. 7. digitalna.nb.rs
  2. ^ "Политика", Београд 25. октобар 1936. године
  3. ^ Бранко Цига Миленковић, Београд-људи и улице, Беостар, Београд, 1998.

Фусноте[уреди]

  1. ^ Често се као место погибије помиње Грунишки вис, који је (наводно) северно од села Груниште. Спомен плоча, која је направљена на месту погибије, се налази на Старавинском вису (координате : 41°04'21.3"N 21°41'31.1"E), који је око 1 километар северо-западно од „Грунишког виса”. На топографској карти Војногеографског института тај вис је означен као Врот (1128 м)

Литература[уреди]

  • Мала Енциклопедија (1959). Поповић Војин (на језику: (на језику: српски)). Београд: Просвета. 
  • Миленковић, Бранко Цига (1998). Београд-људи и улице (на језику: (на језику: српски)). Београд: Беостар. 

Спољашње везе[уреди]