Пређи на садржај

Ђорђе Дримколски

С Википедије, слободне енциклопедије
Ђорђе Цветковић
Пуно имеЂорђе Цветковић Дримколски
Датум рођења1860.
Место рођењаЛабуништа Османско царство
Датум смрти1905.
Место смртиЛабуништа Османско царство

Ђорђе Цветковић Дримколски (Лабуништа, 18601905) је био српски четнички војвода у Старој Србији у време борби за Македонију почетком 20. века.

Биографија[уреди | уреди извор]

Ђорђе Цветковић рођен је у селу Лабуништима, у Дримколу код Струге 1860. као син Димитрија Цветковића, једног од команданата српских добровољаца из Старе Србије у Српско-турском рату 1876. Село Лабуништа, као и село Подгорци, Крстец, Јабланица и Вевчани у Дримколу била су српска-патријаршијска села или су имала српску већину и трпела су притисак ВМРО-а, да уђу у Бугарску егзархију и ВМРО посебно од војводе Милоша из Безова. Притисак је порастао након Илинданског устанка. У селу Лабуништима августа 1904. Пандило Ђорески формира сеоску чету ради самоодбране и поставља страже које би браниле село од упада ВМРО-а. Дримколски Срби, несигурни у себе, позивају сина свог некадашњег вође Димитрија, Ђорђа Цветковића, који у то време, у Београду држи кафану Три грозда, да дође и преузме команду над четом. Затвара кафану и одлази на челу чете да брани свој крај од зулума. Године 1904. теку преговори између Српске одбране и Бориса Сарафова који за новац пристаје да каналима ВМРО-а спроведе три српске чете на терен Старе Србије и Македоније. У јесен 1904. поред чете Глигора Соколовића проводи и чету Ђорђа Цветковића. Цветковић је у Дримкол стигао са неколико четника и преузео чету од Пандила Ђореског. Присуство муслимана и Албанаца у селима у околини, као и снага чете Милоша из Безова, приморали су Цветковића да целу зиму 1904/1905. проведе ван села четујући по планинама и избегавајући села због могућности одмазде. Због зиме и тешког живота здравље му пропада и умире од промрзлина пролећа 1905. године.[1][2]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ П. Д. С. Јеринић, Војводе из четничке акције у Старој Србији и Маћедонији 1903-1912, Добровољачки гласник, бр. 32, Београд 2008, 40.
  2. ^ А. Крстић, Наша четничка акција у Дримколу, Јужни преглед 6-7, Скопље 1930, 283-287.