Дејан Поповић Јекић

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу
Уколико сте тражили другу особу, погледајте чланак Дејан Поповић (вишезначна одредница).
Дејан Јекић
Vojvoda Dejan Popović Jekić.jpg
Драгомир Поповић Јекић, „војвода Дејан“
Пуно имеДрагомир Поповић Јекић
Датум рођења(1881-11-01)1. новембар 1881.
Место рођењаКрушевац
Кнежевина Србија
Датум смрти15. март 1913.(1913-03-15) (31 год.)
Место смртиОхрид
Краљевина Србија

Драгомир Поповић Јекић (1. новембар 1881, Крушевац15. март 1913, Охрид), познат као војвода Дејан, је био српски хемичар и четнички војвода.[1]

Поред тога што је као млад боловао од туберкулозе, ступио је, и поред противљења родитеља, у четнике, напустивши универзитетску каријеру асистента хемије на београдском универзитету, као и посао директора фабрике шибица. Четовао је по Козјаку и Бабуни. Завршио је студије емије на универзитетима у Немачкој, Енглеској и Швајцарској. У време Младотурске револуције и Анексионе кризе 1908. године, се са осталим четницима из Србије повукао у Србију.

Током Првог балканског рата 1912. године нашао се на лечењу у Швајцарској. Одмах после објаве рата дошао је у Србију. Сакупио је чету од 100 добровољаца и ушао у састав четничког одреда војводе Војина Поповића познатијег као војвода Вук. У Кумановској бици је теже рањен, и његово слабо здравље почело је нагло да се погоршава. Умро је 1913. године у ослобођеном Охриду, а место асистента хемије на Београдском Универзитету остало је упражњено.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]