Пређи на садржај

Дејан Поповић Јекић

С Википедије, слободне енциклопедије
Дејан Јекић
Драгомир Поповић Јекић, „војвода Дејан“
Лични подаци
Пуно имеДрагомир Поповић Јекић
Датум рођења(1881-11-01)1. новембар 1881.
Место рођењаКрушевац, Кнежевина Србија
Датум смрти15. март 1913.(1913-03-15) (31 год.)
Место смртиОхрид, Краљевина Србија

Драгомир Поповић Јекић (1. новембар 1881, Крушевац15. март 1913, Охрид), познат као војвода Дејан, је био српски хемичар и четнички војвода.[1]

Поред тога што је као млад боловао од туберкулозе, ступио је, и поред противљења родитеља, у четнике, напустивши универзитетску каријеру асистента хемије на београдском универзитету, као и посао директора фабрике шибица. Четовао је по Козјаку и Бабуни. Завршио је студије емије на универзитетима у Немачкој, Енглеској и Швајцарској. У време Младотурске револуције и Анексионе кризе 1908. године, се са осталим четницима из Србије повукао у Србију.

Током Првог балканског рата 1912. године нашао се на лечењу у Швајцарској. Одмах после објаве рата дошао је у Србију. Сакупио је чету од 100 добровољаца и ушао у састав четничког одреда војводе Војина Поповића познатијег као војвода Вук. У Кумановској бици је теже рањен, и његово слабо здравље почело је нагло да се погоршава. Умро је 1913. године у ослобођеном Охриду, а место асистента хемије на Београдском Универзитету остало је упражњено.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]