Јован Долгач

С Википедије, слободне енциклопедије
Јован Долгач
Jovan Dolgač.jpg
Јован Долгач
Пуно имеЈован Цветковић „Долгач“
Датум рођења1860.
Место рођењаКошино
 Османско царство
Датум смрти1915.

Јован Цветковић (18601915), познат као Јован Долгач, је био четнички војвода у Старој Србији (данашњој Северној Македонији).

Биографија[уреди | уреди извор]

Родио се у селу Кошино на планини Бабуни. Као млад бавио се кријумчарењем оружја са братом Змејком Цветковићем. Браћа су накнадно ушла у организацију ВМРО-а, у жељи да се боре против Турака и албанских качака.

Долгач је до 1904. био члан ВМРО. Разочаран бугаризаторским нападима сопствене организације на српска прилепска села 1904. Заједно са Глигором Соколовићем улази у српску четничку организацију и постаје војвода прилепске чете. Убио је рођеног брата Змејка пошто овај није хтео да приђе српској организацији. Учествовао је у борбама код Мукоса, 1905. Крапе 1906. у рејону горског штаба западног Повардарја. Учествовао је у Првом балканском рату где се истакао у Кумановској бици и борбама на Мукосу. У делу Григорија Божовића Стрико Долгач прказан је као тип старог хришћанског хајдука, који одбија да верује да је Србин муслиманске вере у његовој чети Србин а не Турчин. Тако је постао отелотворење балканског схватања религије као вододелнице нације. Због напада на турску сватове 1913. ухапшен је од стране српских власти да би по избијању Другог Балканског рата ослобођен и стављен под оружје. Године 1915. постављен је, као већ остарео, за сеоског пољака. Убијен је исте године од стране бугарских четника.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]