Споменик природе „Мермерна пећина“

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Мермерна пећина
Споменик природе „Мермерна пећина“
Положај
Место
(планина, река)
Одлике
Геологија (тип) крашка, мермерна
Дужина 1.260 m
Надм. висина 550 m
Бр. нивоа три

Мермерна пећина (алб. Shpella e Gadimës) је пећина у селу Доње Гадимље у општини Липљан, на Косову и Метохији. Налази се западно од падина планине Жеговац, око 20 километара јужно од Приштине[1].

Природне одлике[уреди]

Пећина је настала веома ретким феноменом - крашки процес се одвијао у мермеру, који је настао метаморфозом кречњака. јер је усечена у мермер. Састоји се из три нивоа, укупне дужине 1260 метара[1]. Око три метра испод средњег канала протиче река Клисур, а на самом дну пећине су се формирала бројна језерца, од којих су нека дубине и до десет метара[1]. Издваја се и неколико галерија — „Улазна“, „Западна“, „Источна“ и „Северна“. Такође, ту су и „Дуги“ и „Плави канал“, али и „Долина суза“. Занимљивост и специфичност мермерне пећине су боје таваница и накита које се крећу од беле, преко жуте, нијанси плаве и према црвеној, као и арагонитски накити у „Северној галерији“. Температура пећине је стална и износи 12—15°С, док је влажност ваздуха око 100%. Била је скоро у потпуности затрпана муљем и блатом пре открића.

Туризам[уреди]

Мермерна пећина је откривена 1966. године, а за посетиоце је уређена и отворена 1976. Дужина канала која је туристички валоризована је око 440 метара[1]. Бројни канали и делови пећине су још увек непознаница и недовољно су истражени. Због своје специфичности и јединствености заштићена је Законом као споменик природе.

Решење - акт о оснивању[уреди]

Уредба о заштити споменика природе Мермерна пећина - 05 број 501-2607/98.- Влада Републике Србије. Службени гласник РС број 25 / 1998.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 Родић, Д., Павловић М. 1998. Географија Југославије. Београд: Географски факултет. стр. 50

Спољашње везе[уреди]