Логор Јастребарско

Координате: 45° 40′ 16″ СГШ; 15° 39′ 04″ ИГД / 45.671° СГШ; 15.651° ИГД / 45.671; 15.651
С Википедије, слободне енциклопедије
Деца у логору за децу Јастребарско, Хрватска (НДХ 1941–1942)
Сабирни логор
Deca logora Jastrebarsko.jpg
Логор Јастребарско на мапи NDH
Логор Јастребарско
Координате45° 40′ 16″ СГШ; 15° 39′ 04″ ИГД / 45.671° СГШ; 15.651° ИГД / 45.671; 15.651
МестоЈастребарско
Под контролом Независна Држава Хрватска
Постојао12. јул 194226. август 1942.
Број затвореника3.336 деце
Број жртава768 деце

Логор Јастребарско налазио се у месту Јастребарско, недалеко од Загреба, у Републици Хрватској (од 1941. до 1945. године Независна Држава Хрватска). У њему су била улогорена српска деца ухваћена, заробљена и отета у планини Козари после немачко-хрватске (НДХ) офанзиве на опкољене козарачке партизане и збегове српског народа. Деца су била старости од једног месеца до четрнаест година. Логор је постојао два месеца. Заузели су га партизани Четврте кордунашке бригаде НОВЈ, ослободили преживелу улогорену српску децу и казнили његове организаторе и чуваре.[1]

Логори Јастребарско, Сисак, Ливно и логор на острву Пагу на Јадрану, сви у Хрватској (од 1941. до 1945. године Независна Држава Хрватска) били су у Другом светском рату једини концентрациони логори (затвори, тамнице, стратишта) у свету специјализовани за затварање и убијање деце.[2][3][4][5] Слично презентује београдски новинар и публициста Бранко Станковић у својој емисији "Квадратура круга" гдје на почетку видео записа наглашава:

[1]

Убијање деце једном народу је аксиом потврде извршеног геноцида над тим народом. У предговору књиге "Деца у логорима смрти" двојице публициста - новинара загребачког листа "Борба", Петра Станивуковића и Јурице Керблера, др Љубомир Бошњак каже:

[1]

У документарном филму: „Пакао Независне Државе Хрватске„ у продукцији Музеја жртава геноцида из Београда, директор ове установе Вељко Ђурић Мишина, каже између осталог о концентрационим логорима за српску децу:

[6]

Врхунац усташког злочина представљају концентрациони логори смрти за децу какви су постојали у Сиску, Јастребарском и Јасеновцу... Ниједан немачки логор није био успостављен за децу. За жене да, али за децу - не. То је типично усташки изум који сведочи о невероватној окрутности и бруталности. Логор за малу децу, чак бебе које умиру од изгладњивања и тортуре, и смишљање што неподношљивије тортуре као што је бацање детета увис и набијање на бајонет пред очима мајке, као форма забаве за усташе, сведочанство су јединственог злочина против деце какав је изведен у НДХ... Уосталом, то је проблем Хрвата. Они би морали да објасне самима себи због чега су били тако окрутни. Мислим да би било добро да се тиме позабаве, зато што уколико то не ураде, постоји могућност да то у будућности понове. Веома је важно да се с тим суоче. И то је још једна разлика између Немаца и Хрвата. Немци су после 1945. прихватили пуну одговорност за злочине. Хрвати настоје да своје злочине порекну или да их умање. Они не желе да сносе одговорност за ове злочине.

[7]

Кроз дечји логор Јастребарско, у периоду 12. јул26. август 1942. прошло је 3.336 деце, највише српске, од тога више од 2.000 са Козаре. Логор је био под управом часних сестара конгрегације св. Винка Паулског. За непуних месец и по дана у овом логору умрло је 768 деце.

Командант ослободиоца логора Никола Видовић о логору[уреди | уреди извор]

26. августа 1942. Четврта кордунашка бригада НОВЈ заузела је Јастребарско. У логору је затечено 727 заточених дечака и девојчица. Командант бригаде Никола Видовић забележио је о сусрету са малим логорашима:

У мемљивим зидинама старог дворца налазило се 727 дјечака и дјевојчица, углавном предшколског узраста. Њих су „преваспитавале“ часне сестре. Наравно, то преваспитавање било је у усташком духу. Хтјеле су у неку руку да створе нове „јањичаре“. Сирота дјеца су на капама или реверима носила слово „У“, Живјела су под невјероватно тешким околностима. Због глади, болести и начина „васпитања“ дневно је умирало по неколико дјечака и дјевојчица.

Чим су ти мали измучени сужњи усташке самовласти чули пуцњаву и видјели партизане, неизмјерна радост испунила их је надом да ће бити ослобођени. Касније смо дознали од њих како су се усплахирили сви подједнако од страха због пуцњаве и због узбуђења да би их неко могао ослободити. Ганули су нас повици и чежњиви погледи дјеце начичкане иза решетака закључаног логора. Партизани су брзо отворили врата и дјеца су јурнула на сунце. Од радости су скакала и вјешала се о вратове бораца, својих ослободилаца. Општа врева и граја потрајала је неколико часака. Неколико најисцрпљенијих онесвјестило се на дневном свјетлу и сунцу ...

Неки борци 4. кордунашке бригаде пронашли су међу заробљеном дјецом своју, неко сина или кћер, или дјецу својих рођака или комшија.

То одушевљење ослобођених малих логораша врло је тешко описати...

[8]

Партизани су ослободили заточенике и стрељали руководиоце и неке од васпитачица у логору. Након тога логор више није обновљен.

Деца у логорима су била број — без имена и презимена[уреди | уреди извор]

Званични документ о двогодишњој девојчици- логорашици

Ову децу није имао ко да сахрани а камоли ожали.[4]

Радни дневник локалног гробара Иловара[уреди | уреди извор]

Локални гробар Фрањо Иловар у свом радном дневнику биљежи о укопима српске дјецеː

Предујам и потврда.

Примио за рад на копању гробова 10.000 куна 22.7.1942.године за 100 комада дјеце покопане

, а у истом дневнику нешто каснијеː

Укупно 468 дјеце...

[9]

Депеша врховног команданта НОВЈ Тита Москви[уреди | уреди извор]

Поводом ослобађања српске деце из логора Јастребарско, Тито депешом реферише надлежним у Москвиː

Наши партизани ослободили су из логора Јастребарско код Загреба 900 козарачке дјеце, а не 600 како је раније било јављено. Ту дјецу су усташе мучиле и хтјеле да их васпитају у духу фашизма. Сва ова дјеца налазе се сада у Лици на нашој ослобођеној територији.

(Не каже се да се ради о српској деци. Не каже се да су деца, не само мучена већ и убијана као и да су сукцесивно покатоличавана) [9]

Загребачке новине "Вјесник" o логору[уреди | уреди извор]

У Јастребарском српска деца су смештена у баракама које су претходно припадале италијанској војсци. „У овим баракама било је смештено око 6.000 српске деце, а дневно их је од глади умирало по 50-70, каткад и више“. Дечији логор у Јастребарском био је поверен једном броју часних сестара Хрватица које су на „најхуманитарнији тисућугодишњи културни“ начин поступале са овом српском децом. Она су ту била изложена сигурној смрти. Слабо обучена и још слабије храњена, деца су личила на праве живе лешеве и костуриће. Подвргавана су свим могућим мукама и патњама. Ако би се неко од изгладнелих усудио да узме „украде“ једну јабуку, часне сестре би га страшно изударале, а оно дете које је покушало да бежи, одмах је убијено. Она дечица која су по мишљењу милосрдних часних сестара била непослушна, једна од њих изводила их је иза логорске штале и тамо крампом убијала. Каква је то средина неговала такве „часне сестре“?[10]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б П. Станивуковић и Ј. Керблер, Деца у логорима смрти, НИРО ЕКСПОРТПРЕС, Београд, 1986. г.
  2. ^ Paris 1961, стр. 100.
  3. ^ Nikolić 1979.
  4. ^ а б Lukić 1979.
  5. ^ „"Геноцид" - из рецензије књиге "Рат и дјеца Козаре" (последњи пасус)- Антун Милетић”. Архивирано из оригинала на датум 20. 04. 2013. Приступљено 16. 01. 2014. 
  6. ^ „ВИДЕО: Филм „Пакао Независне Државе Хрватске“ | Патриот”. Архивирано из оригинала на датум 04. 03. 2021. Приступљено 05. 01. 2022. 
  7. ^ Гидеон Г., „Јасеновац-Аушвиц Балкана- Усташка империја окрутности“, Институт за Холокауст „Шем олам, америчка Фондација за пројекте едукације о Холокаусту и Академски колеџ Оно“, Израел
  8. ^ Никола Видовић: Четврта кордунашка бригада у борбама за ослобођење Бихаћа, у зборнику БИХАЋКА РЕПУБЛИКА, Музеј Авноја и Поуње, Бихаћ 1965 - књига 1. стр. 152.
  9. ^ а б Пекић М. и Ћургуз Д, Битка на Козари, Одбор за припрему и издавање публикације "Козара у НОБ-у", Приједор, 1968.г.
  10. ^ "Вјесник", Загреб 24-26. XII 1945. год.

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]