Портал:Језера

С Википедије, слободне енциклопедије


Портал Језера

Власинско језеро
Власинско језеро
Овај портал направљен је за википедијанце који се интересују језерима. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама и најбољим чланцима о језерима. Језеро је велика водена површина која није директно повезана са светским морем. Језера могу имати притоке, отоке, а језеро које има и притоку и отоку зове се проточно језеро. Највеће језеро на свету је Каспијско језеро које је веће од многих мора, а најдубље је Бајкалско језеро.

Изабрани чланак

Кимско језеро
Кимско језеро

Кимско језеро (нем. Chiemsee) је језеро у јужној Немачкој. Пошто је и највеће језеро у Баварској, назива се и "баварско море". Треће је по величини у Немачкој, али од свих има највећу запремину.

Као и многа друга предалпска језера, настало је на крају леденог доба, пре око 10.000 година отопљавањем једног глечера. Прводобно је језеро покривало површину од скоро 240 km² што је скоро троструко више него сада. Притоке језера, реке Тиролски Ахен и Пријен, наносе велике количине песка и земље, и тиме га полако затрпавају. У задњих 100 година, површина језера се смањила за око 200 хектара. Само језеро, место Киминг као и цело подручје Кимгау, носе име по грофу Киму.

Даље...

Да ли сте знали да...

Охридско језеро
Охридско језеро
Архива

Обавештења

Праћење измена

Уколико вас интересују скорашње измене на чланцима о језерима погледајте овде

Остали портали