Портал:Језера

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Језера

Власинско језеро
Овај портал направљен је за википедијанце који се интересују језерима. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама и најбољим чланцима о језерима. Језеро је велика водена површина која није директно повезана са светским морем. Језера могу имати притоке, отоке, а језеро које има и притоку и отоку зове се проточно језеро. Највеће језеро на свету је Каспијско језеро које је веће од многих мора, а најдубље је Бајкалско језеро.

Изабрани чланак

Кимско језеро

Кимско језеро (нем. Chiemsee) је језеро у јужној Немачкој. Пошто је и највеће језеро у Баварској, назива се и "баварско море". Треће је по величини у Немачкој, али од свих има највећу запремину.

Као и многа друга предалпска језера, настало је на крају леденог доба, пре око 10.000 година отопљавањем једног глечера. Прводобно је језеро покривало површину од скоро 240 km² што је скоро троструко више него сада. Притоке језера, реке Тиролски Ахен и Пријен, наносе велике количине песка и земље, и тиме га полако затрпавају. У задњих 100 година, површина језера се смањила за око 200 хектара. Само језеро, место Киминг као и цело подручје Кимгау, носе име по грофу Киму.

Даље...

Да ли сте знали да...

Охридско језеро
Архива

Обавештења

Праћење измена

Уколико вас интересују скорашње измене на чланцима о језерима погледајте овде

Остали портали