Корисник:ImStevan/Елизабета II

С Википедије, слободне енциклопедије

Елизабета II
Елизабета II, 2015.
Лични подаци
Пуно имеЕлизабета Александра Мери
Датум рођења(1926-04-21)21. април 1926.(98 год.)
Место рођењаЛондон, Енглеска, Уједињено Краљевство
Датум смрти8. септембар 2022.(2022-09-08) (96 год.)
Место смртиАбердин, Шкотска, Уједињено Краљевство
Породица
Супружникпринц Филип, војвода од Единбурга(в. 1947 —  с. 2021)
Потомство
РодитељиЏорџ VI
Елизабет
ДинастијаВиндзор
Краљица Уједињеног Краљевства Велике Британије и Северне Ирске и осталих Крунских земаља Комонвелта
Период6. фебруар 1952 — 9. септембар 2022.
ПретходникЏорџ VI
НаследникЧарлс, принц од Велса

Потпис[[File:|frameless|upright=0.72|alt=]]

Елизабета II (енгл. Elizabeth II), пуним именом Елизабета Александра Мери (енгл. Elizabeth Alexandra Mary; Лондон, Уједињено Краљевство, 21. април 1926Абердин, Уједињено Краљевство, 8. септембар 2022), била је монарх је 15 краљевских земаља Комонвелта и врховни поглавар Цркве Енглеске.

Након наслеђивања престола 6. фебруара 1952, Елизабета је постала поглавар Комонвелта и краљица седам независних држава Комонвелта: Уједињеног Краљевства, Канаде, Аустралије, Новог Зеланда, Пакистана и Цејлона. Њено крунисање одржано следеће године је било прво које је преношено на телевизији. Од 1956. до 1992. број њених краљевстава се мењао како су неке територије добијале независност, а нека краљевства су постале републике. Године 2022, поред четири првонабројане државе, Елизабета је била краљица Јамајке, Бахама, Гренаде, Папуе Нове Гвинеје, Соломонских Острва, Тувалуа, Свете Луције, Сент Винсента и Гренадина, Антигве и Барбуде и Сент Китса и Невиса. Вила је најстарији владајући монарх на свету и најдуговечнији британски монарх. Дана 9. септембра 2015. око 18.30 часова по централноевропском времену је постала британски монарх који је најдуже владао и женски монарх који је најдуже владао, чиме је престигла краљицу Викторију.[1]

Елизабета је рођена у Лондону и најстарија је кћерка војводе и војвоткиње од Јорка, касније краља Џорџа VI и краљице Елизабете. Њен отац је постао краљ након абдикације свога брата Едварда VIII 1936, када је она постала наследница престола. Почела је да обавља јавне дужности током Другог светског рата, у ком је служила у Помоћној територијалној служби. Елизабета се 1947. удала за Филипа, војводу од Единбурга, са ким има четворо деце: Чарлса, Ану, Ендруа и Едварда.

Детињство[уреди | уреди извор]

Краљица Елизабета 1929.

Рођена као прво дете у браку, Принца Алберта од Јорка и Леди Елизабет Бовс-Лион. Рођена је у Лондону, на адреси улица Брутон број 17.[2] Крштена је у капели Бакингемске палате као Elizabeth Alexandra Mary. Прво име је добила по мајци, друго по прабаби Александри, краљици и принцези Данске, а треће по баби, краљици Марији. У време њеног рођења краљ је био њен деда по оцу, Џорџ V, а Елизабета је била трећа у реду наследства, после стрица Едварда и оца Џорџа. Елизабету и њену четири године млађу сестру Маргарету васпитавала је гувернанта под надзором њихове мајке. Поводом трећег рођендана принцезе Елизабете њена слика се нашла на насловној страни Тајмса. Као припадница краљевске породице носила је титулу принцезе и ословљавана је са "ваша краљевска висости". Њено рођење је заинтересовало јавност, али могућност да наследи престо је била мала.

Наследница престола[уреди | уреди извор]

Елизабета са сестром и баком краљицом-мајком Маријом.

Након што је 1936. године њен стриц, краљ Едвард VIII абдицирао, а Елизабетин отац постао краљ Џорџ VI, Елизабета је постала наследница престола. Било је предлога да се Елизабети додели титула принцезе од Велса (јер је титула британског престолонаследника Принц од Велса). Краљ Џорџ је то одбио јер је то била титула која је додељивана супрузи престолонаследника, те би јој је морао одузети у случају да добије сина.

Други светски рат[уреди | уреди извор]

Када је почео Други светски рат Елизабета је имала 13 година, а када су Уједињено Краљевство и Немачка заратиле, принцезе Елизабета и Маргарита евакуисане су из Лондона због безбедности. Било је предлога да се принцезе пребаце у Канаду, али је њихова мајка, краљица Елизабета то категорички одбила говорећи: „Деца неће ићи без мене, ја нећу ићи без краља, а краљ никада неће отићи". Елизабета се 1940, преко BBC-јеве емисије посвећене деци, обратила деци која су била евакуисана из својих домова на села и деци која су остала без домова током бомбардовања британских градова.

Године 1945. Елизабета се придружује војсци где служи као возач и механичар у помоћним територијалним снагама. Обучавана је као "No 230873 Second Subaltern Elizabeth Windsor" и једина је жена из краљевске породице која је прошла војну обуку, а такође и једини живи шеф државе који је учествовао у Другом светском рату.

Брак[уреди | уреди извор]

Краљица Елизабета и принц Филип 1953.

Принцеза Елизабета се удала 20. новембра 1947. за грчко-данског принца Филипа.

Елизабета и Филип су рођаци у трећем колену преко данског краља Кристијана IX и британске краљице Викторије. Непосредно пре венчања Филип је постао британски држављанин, морао се одрећи православне вере и прећи у англиканску, морао је оповргнути верност грчкој круни и одрећи се титуле принца од Грчке и Данске. Том приликом је добио титулу војводе од Единбурга и узео презиме Маунтбатен. Венчању није смео присуствовати нико од његових рођака из Немачке, тј. нико сем његове мајке. Венчању није хтела присуствовати ни Елизабетина тетка, принцеза Марија, јер на венчање није позван Елизабетин стриц бивши краљ Едвард VIII због свог брака са Волис Ворфилд. Након венчања Елизабета и Филип су отпутовали на Малту (где је Филип служио као морнарички официр) на којој су живели од 1949. до 1951.

Дана 14. новембра 1948. родила је своје прво дете, сина Чарлса, коме је краљ Џорџ VI посебним указом доделио титулу принца. После Чарлса Елизабета је родила још троје деце:

Краљица[уреди | уреди извор]

Како се здравље старог краља Џорџа погоршавало принцеза Елизабета је почела преузимати неке његове дужности. Џорџ VI је умро 6. фебруара 1952. године. Вест о очевој смрти затекла ју је у Кенији, где је боравила са супругом. Чим је обавештена о очевој смрти вратила се у Лондон. Узела је владарско име Елизабета II. Истог дана је проглашена за краљицу Канаде а следећег дана и Уједињеног Краљевства. Свечано је крунисана 2. јуна 1953. године у Вестминстерској опатији.

Њена владавина је у првим деценијама била обележена поступним нестанком Британске империје, као и стагнацијом и сиромашењем Велике Британије, трендовима који су на одређени начин преокренути за време премијерских мандата Маргарет Тачер и Тонија Блера. Такође њен боравак на трону од 70 година је обележио и низ геополитичких дешавања, почетак и завршетак Хладног рата, оснивање Европске Уније и излазак самог Уједињеног Краљевства на чијем је трону из ње. Такође ту су и врхунац и пад СССР- а, враћање Хонг Конга Кини, промена разних режима у свету, стварање нових држава, граница, процват масовне културе музике и филма, сведочењем са почетка власти конзервативног живота Запада до данашњег либералног, мењања јавних и политичких дискурса света у сваком погледу, итд. Краљица Елизабета је шеф државе који је посетио највише земаља света, владао и влада такође. Посетила је чак 116 земаља, шеф је државе 15, а владала је у прошлости са још 17, од којих је последња Барбадос која је постала република 30.11.2021.

Елизабета, једна од најдуговечнијих монарха у савременом свету, уживала је велику популарност међу својим поданицима. Била је најпопуларнија чланица краљевске породице, а једини популарнији чланови од ње су једно време били Дајана, принцеза од Велса и њен унук Принц Вилијам.[3]

Лично богатство краљице процењено је на 520 милиона долара 2018. године.[4]

Током 2022. прославила је 70 година владавине као прва британска владарка која је то остварила. Свега неколико владара на свету је имало владавину преко 70 година.[5][6][7][8] Недостају јој још две године владавине да претекне Луја XIV, и још 12 за Собузу II.

Породично стабло[уреди | уреди извор]

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Алберт фон Саксен-Кобург и Гота
 
 
 
 
 
 
 
8. Едвард VII
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Викторија Хановерска
 
 
 
 
 
 
 
4. Џорџ V
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Кристијан IX
 
 
 
 
 
 
 
9. Александра од Данске
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Лујза од Хесен-Касела
 
 
 
 
 
 
 
2. Џорџ VI
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Александар од Виртемберга
 
 
 
 
 
 
 
10. Френсис од Тека
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Countess Claudine Rhédey von Kis-Rhéde
 
 
 
 
 
 
 
5. Марија од Тека
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Адолф, војвода од Кембриџа (uncle of 17)
 
 
 
 
 
 
 
11. Марија Аделајда од Кембриџа
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Аугуста од Хесен-Касела
 
 
 
 
 
 
 
1. Елизабета II
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Thomas Lyon-Bowes, Lord Glamis
 
 
 
 
 
 
 
12. Клод Боуз-Лајон, 13. гроф од Стратмора и Кингхорна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Charlotte Grimstead
 
 
 
 
 
 
 
6. Клод Боуз-Лајон, 14. гроф од Стратмора и Кингхорна
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Oswald Smith
 
 
 
 
 
 
 
13. Франсес Дора Смит
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Henrietta Mildred Hodgson
 
 
 
 
 
 
 
3. Елизабет Боуз-Лајон
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Lord Charles Cavendish-Bentinck
 
 
 
 
 
 
 
14. Charles Cavendish-Bentinck
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Anne Wellesley
 
 
 
 
 
 
 
7. Сесилија Кевендиш-Бентинк
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Edwyn Burnaby
 
 
 
 
 
 
 
15. Caroline Louisa Burnaby
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Anne Caroline Salisbury
 
 
 
 
 
 

Породица[уреди | уреди извор]

Супружник[уреди | уреди извор]

Име Слика Датум рођења Датум смрти
Принц Филип, војвода од Единбурга 10. јун 1921. 9. април 2021.

Деца[уреди | уреди извор]

Име Слика Датум рођења Супружник
Принц Чарлс 14. новембар 1948. Дајана, принцеза од Велса; Камила, војвоткиња од Корнвола
Принцеза Ана 15. август 1950. Марк Филипс; Тимоти Лоренс
Принц Ендру 19. фебруар 1960. Сара, војвоткиња од Јорка
Принц Едвард 10. март 1964. Софија од Весекса

Види још[уреди | уреди извор]

Она је 8. септембра у замку Балморал потписала уговор са рептилском заједницом којим се уводи нови поредак владарској породици. (Информације преузете од Никси)

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Елизабета друга-британски монарх са најдужим стажом”. - РТРС. 
  2. ^ Милутиновић, Марија (30. 12. 2021). „Кинески ресторан, продавница аутомобила или нешто треће: Мистерија куће у којој је рођена краљица Елизабета”. Телеграф. Приступљено 3. 1. 2022. 
  3. ^ Принц Вилијам најпопуларнији члан краљевске породице („Вечерње новости“, 20. новембар 2012)
  4. ^ Одакле британској краљевској породици толико новца („Вечерње новости”, 23. децембар 2018)
  5. ^ „Краљица Елизабета у недељу улази у историју као прва британска владарка на трону 70 година”. Политика. 04. 02. 2022. Приступљено 05. 02. 2022. 
  6. ^ „Елизабета слави јубилеј уз торту и поруку: Желим да Камила буде краљица када Чарлс постане краљ”. www.rts.rs. 06. 02. 2022. Приступљено 06. 02. 2022. 
  7. ^ „Краљевска породица и платинасти јубилеј: Почело обележавање 70 година владавине краљице Елизабете Друге, принц Чарлс одао почаст "изванредној“ краљици”. Б92. BBC. 6. 2. 2022. Приступљено 8. 2. 2022. 
  8. ^ „Kraljica Elizabeta napunila 96: Za rođendan dobila ponije i barbiku sa svojim likom FOTO”. B92.net. 

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]


Краљица Уједињеног Краљевства
од 1952.

{{DEFAULTSORT:Елизабета 02}} [[Категорија:Рођени 1926.]] [[Категорија:Биографије живих особа]] [[Категорија:Краљеви Уједињеног Краљевства]] [[Категорија:Витезови подвезице]] [[Категорија:Династија Виндзор]] [[Категорија:Краљице]] [[Категорија:Енглеске краљице]] [[Категорија:Личности Хладног рата]]