Портал:Екологија

Из Википедије, слободне енциклопедије
 
 
Иконица уреди
ПОРТАЛ ЕКОЛОГИЈА
Rotating earth (large).gif
Овај портал направљен је за википедијанце који се интересују за екологију и заштиту животне средине. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама и најбољим чланцима о екологији.

Екологија је наука о животној средини. Име науке потиче од грчких речи oikos - дом, домаћинство и logos - наука, изучавање. Термин екологија први пут је употребио немачки биолог Ернст Хекел 1866. године. У лаичкој јавности се овај термин често користи као синоним за појам заштите животне средине, што није исправно јер је заштита животне средине само једна од области којима се бави екологија.


Више о екологији...
 
 
Иконица уреди
Изабрани чланак
Фрушка гора

Национални парк Фрушка гора се налази у Војводини, у Србији, недалеко од Новог Сада. Године 1960. је проглашен националним парком.

Највиши врхови су Црвени чот (538 m), Орловац (512 m) и туристички центар Иришки венац (490 m). Пружа се дуж десне обале Дунава, дуга 80, а широка 15 km. Стварање планине почело у мезозоику, пре 90 милиона година; научници је називају „огледало геолошке прошлости“ — на њој су пронађене 164 животињске фосилне врсте, старе око 123 милиона година. Флору Фрушке горе чини око 1500 биљних врста.

 
 
Иконица уреди
Еколошки проблеми
Локације тепиха смећа

Велики пацифички тепих од смећа (енгл. Great Pacific Garbage Patch или Eastern Garbage Patch) је гомила плутајуће пластике на северном делу Тихог океана. Овај регион плутајућег смећа се налази отприлике између 135° и 155° ЗГД и 35° и 42° СГШ. Лист „Сан Франциско кроникл”, наводи да је овај „тепих“ данас тежак више од 3,5 милиона тона и да 80 одсто чини пластични отпад који сеже више од 30 метара у дубину. Велики пацифички тепих од смећа је почео да се ствара 1950-их година, а његово уклањање би коштало на милијарде долара.

 
 
Иконица уреди
Изабрана слика
Blue Linckia Starfish.JPG
Велики корални гребен
...„Амазонска прашума“ у Коралном мору...
 
 
Иконица уреди
Архива слика
 
 
Иконица уреди
Да ли сте знали
Guantanamo Bay windmills.jpg
  • ...да у току године једно дрво може да апсорбује онолико угљен диоксида колико произведе просечан аутомобил прелазећи пут од 40.000 km?
  • ...да су два дрвета довољна да би обезбедила кисеоник за четворочлану породицу?
  • ...да становници Париза у просеку годишње проведу око 300 милиона сати стојећи у саобраћајним гужвама?
  • ...да један паркирани аутомобил заузима места колико и 8-14 бицикала?
  • ...да се стакло никада не троши и да се може рециклирати у бесконачност?
  • ...да би се годишње секло 250 милиона стабала дрвећа мање, када би се све светске новине штампале на рециклираном папиру?
  • ... када би се озоном из атмосфере прекрила Земљина површина, добили бисмо слој танак свега три милиметра.


Остале занимљивости
 
 
Иконица уреди
Помозите и ви
Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала екологија можете се придружити. Овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области екологије недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
орографски фактори - биотички фактори - доминантна врста - екосистеми мора - соларна електрана

Потребно проширити:

Стив Ирвин -
 
 
Иконица уреди
Уредници портала
 
 
Иконица уреди
Сродни портали

Екологија је интердисциплинарна наука и то толико да се њени сегменти могу пронаћи у свакој другој науци/области. Ипак, најсродније, најтешње везане за њу су свакако:

 
 
Иконица уреди
Стари изглед портала
Погледајте стари изглед портала овде
 
 
Иконица уреди
Изабрана биографија
Стивен Хејлс

Стивен Хејлс (енгл. Stephen Hales; Бексборн Кент, 17. септембар 1677Тедингтон, 4. јануар 1761) је био енглески физиолог, хемичар и проналазач. Он се бавио проучавањем улоге ваздуха и воде у животу биљног и животињског света. Хејлс је дао тачан приказ кретања воде у биљкама, и доказао да користе ваздух. Он је такође откри опасности од удисања „устајалог ваздух“, и конструисао је вентилатор који је значајно смањио стопу смртности код запослених на бродовима, у болницама и затворима.

Сматра се да је значајно допринео развоју пнеуматске хемије, а посебно развоју пнеуматских апарата за прикупљање гасова који се генеришу у лабораторијским експериментима. Један од Хејлсових важнијих изума су и хируршке хватаљке.

 
 
Иконица уреди
Угрожене врсте
 
 
Иконица уреди
Категорије
 
 
Иконица уреди
ОбавештењаСтарије вести
 
 
Иконица уреди
ОСТАЛИ ПОРТАЛИ