Портал:Екологија

Из Википедије, слободне енциклопедије
 
 
Иконица уреди
ПОРТАЛ ЕКОЛОГИЈА
Rotating earth (large).gif
Овај портал направљен је за википедијанце који се интересују за екологију и заштиту животне средине. Овде можете наћи линкове ка најинтересантнијим темама и најбољим чланцима о екологији.

Екологија је наука о животној средини. Име науке потиче од грчких речи oikos - дом, домаћинство и logos - наука, изучавање. Термин екологија први пут је употребио немачки биолог Ернст Хекел 1866. године. У лаичкој јавности се овај термин често користи као синоним за појам заштите животне средине, што није исправно јер је заштита животне средине само једна од области којима се бави екологија.


Више о екологији...
 
 
Иконица уреди
Изабрани чланак
Гринпис

Гринпис (енгл. Greenpeace) је међународно удружење еколошких активиста које је основано у Ванкуверу (Канада) 1971. године. Удружење је настало да би спречило САД да испробавају нуклеарне уређаје на Аљасци. Циљеви организације су се потом окренули ка заштити животне средине и она је постала позната по кампањама против лова на китове, неких врсти риболова, глобалног загревања, уништавања прашума, нуклеарне енергије и генетички инжењеринг.

Прочитајте цео чланак...
 
 
Иконица уреди
Еколошки проблеми
Смог у Лондону

Смог је аерозагађење. Назив потиче од комбинације две енглеске речи smoke - дим и fog - магла. Јавља се у великим градовима, у јесен и зими, где постоји много аеро загађивача на релативно малом простору (индустрија, котларнице, издувни гасови моторних возила, индивидуално грејање...). Недостатак ветра погоршава загађење. Одговарајуће државне институције стално прате степен загађења и по потреби алармирају.

У Србији има више градова где загађење прелази дозвољене границе. То су Панчево, Бор... Смог је нарочито опасан за астматичаре, децу и старије.

Прочитајте цео чланак...
 
 
Иконица уреди
Изабрана слика
Ecologia.jpg
 
 
Иконица уреди
Архива слика
 
 
Иконица уреди
Да ли сте знали
Guantanamo Bay windmills.jpg
  • ...да у току године једно дрво може да апсорбује онолико угљен диоксида колико произведе просечан аутомобил прелазећи пут од 40.000 km?
  • ...да су два дрвета довољна да би обезбедила кисеоник за четворочлану породицу?
  • ...да становници Париза у просеку годишње проведу око 300 милиона сати стојећи у саобраћајним гужвама?
  • ...да један паркирани аутомобил заузима места колико и 8-14 бицикала?
  • ...да се стакло никада не троши и да се може рециклирати у бесконачност?
  • ...да би се годишње секло 250 милиона стабала дрвећа мање, када би се све светске новине штампале на рециклираном папиру?
  • ... када би се озоном из атмосфере прекрила Земљина површина, добили бисмо слој танак свега три милиметра.


Остале занимљивости
 
 
Иконица уреди
Помозите и ви
Evolution-tasks-old.svg
Уколико желите да помогнете у стварању портала екологија можете се придружити. Овде ћете наћи чланке које је потребно направити/проширити. Ако сте приметили да неки чланак из области екологије недостаје, а сами не можете да га напишете, молимо вас да га унесете овде.

Потребно направити:
орографски фактори - биотички фактори - доминантна врста - екосистеми мора - соларна електрана

Потребно проширити:

Стив Ирвин -
 
 
Иконица уреди
Уредници портала
 
 
Иконица уреди
Сродни портали

Екологија је интердисциплинарна наука и то толико да се њени сегменти могу пронаћи у свакој другој науци/области. Ипак, најсродније, најтешње везане за њу су свакако:

 
 
Иконица уреди
Стари изглед портала
Погледајте стари изглед портала овде
 
 
Иконица уреди
Изабрана биографија
Eduard Suess00.jpg

Едвард Зис (нем. Eduard Suess; 20. августа 1831, Лондон26. априла 1914, Беч) је геолог и еколог немачког порекла који се првенствено бавио проучавањем Алпа. Познат је као творац хипотезе о две главне географске структуре у прошлости — суперконтинента Гондвана и океана Тетис. У екологији је познат као научник који је први употребио појам биосфере, описавши је као концентричну љуску Земље која укључује читав живи свет

 
 
Иконица уреди
Угрожене врсте
Снежни леопард

Снежни леопард (Uncia uncia или Panthera uncia је велика мачка која настањује планинске крајеве централне и јужне Азије. Раније су снежне леопарде сврставали у род Panthera са још неколико великих мачака, али су их касније сврстали у сопствени род, Uncia.

Укупна популација снежних леопарда у дивљини је између 3,500 и 7,000. Још 600-700 примерака живи у зоолошким вртовима широм света. Снежни леопарди живе на простору који може знатно да варира у величини. На пример: у Непалу, где ловине има у изобиљу, територија заузима мали простор (30-65 km²), док у Монголији, где је плен оскудан, снежном леопарду је потребно преко 1,000 квадратних километара како би преживео.

Прочитајте цео чланак...
 
 
Иконица уреди
Категорије
 
 
Иконица уреди
ОбавештењаСтарије вести
 
 
Иконица уреди
ОСТАЛИ ПОРТАЛИ