Портал:Турска

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Портал Турска

Flag of Turkey.svg
Република Турска (тур. Türkiye Cumhuriyeti) држава је у југозападној Азији а око три процента њене територије се налази у југоисточној Европи (југоисточни део Балканског полуострва). До 1922. године данашња Турска је била седиште Османског царства. Главни град Турске је Анкара а највећи град је Истанбул.

Турска се налази на обалама Црног, Мраморног, Егејског, и Средоземног мора, што је чини занимљивим туристичким одредиштем, Турска се граничи на западу са Грчком и Бугарском, на истоку са Грузијом, Јерменијом, Азербејџаном и Ираном, на југу са Ираком и Сиријом.

Први председник Републике Турске и њен оснивач био је Мустафа Кемал Ататурк.

Изабрани чланак

Бурса

Бурса (тур. Bursa, грч. Προύσσα, Proussa, раније у европским језицима спомињана као Бруса) је град у Турској у вилајету Бурса.

Налази се на северозападним падинама планине Улудаг. Према процени из 2009. у граду је живело 1.642.020 становника. Бурса је четврти највећи град Турске, као и један од њених најзначајнијих индустријских и културних центара.

Најранији подаци о насеобини на овом месту потичу из времена Филипа V Македонског. Године 202. п. н. е. Филип је град поклонио битинском краљу Прусу I. Град је потом назван по овом краљу, Пруса.

Више о Бурси...

Изабрана слика

20100524 Kardamos beach Imbros Gökçeada Turkey.jpg

Пејзаж највећег турског острва Имброс.

Да ли сте знали да...

Биографија

Ahmet Necdet Sezer.jpg

Ахмет Неџдет Сезер (тур. Ahmet Necdet Sezer; Афјонкарахисар, 13. септембар 1941) био је 10. по реду председник Републике Турске. Велика народна скупштина Турске је Сезера изабрала године 2000. након што је истекао седмогодишњи мандат Сулејмана Демирела.

Рођен је 1941. године у Афјону, а матурирао је 1958. у средњој школи у родном граду. Дипломирао је на правном факултету у Анкари 1962, те магистрирао на грађанском праву 1978. године. У међувремену је био судија у Анкари, одслужио војни рок у Војној пешадијској академији, да би се затим поновно посветио професионалној каријери судије у граду Дикле, а затим и помоћног судије на Вишем жалбеном суду у Анкари.

Дана 7. марта 1983. био је изабран за пуноправног судију на Вишем жалбеном суду, након чега га је 27. септембра 1988. тадашњи турски председник Кенан Еврен поставио за судију Уставног суда, највишег суда у Турској. Сезер је 6. јануара 1998. изабран за врховног судију Уставног суда.

Даље...

Остали портали