Портал:Турска

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Турска

Flag of Turkey.svg
Република Турска (тур. Türkiye Cumhuriyeti) држава је у југозападној Азији а око три процента њене територије се налази у југоисточној Европи (југоисточни део Балканског полуострва). До 1922. године данашња Турска је била седиште Османског царства. Главни град Турске је Анкара а највећи град је Истанбул.

Турска се налази на обалама Црног, Мраморног, Егејског, и Средоземног мора, што је чини занимљивим туристичким одредиштем, Турска се граничи на западу са Грчком и Бугарском, на истоку са Грузијом, Јерменијом, Азербејџаном и Ираном, на југу са Ираком и Сиријом.

Први председник Републике Турске и њен оснивач био је Мустафа Кемал Ататурк.

Изабрани чланак

Бурса

Бурса (тур. Bursa, грч. Προύσσα, Proussa, раније у европским језицима спомињана као Бруса) је град у Турској у вилајету Бурса.

Налази се на северозападним падинама планине Улудаг. Према процени из 2009. у граду је живело 1.642.020 становника. Бурса је четврти највећи град Турске, као и један од њених најзначајнијих индустријских и културних центара.

Најранији подаци о насеобини на овом месту потичу из времена Филипа V Македонског. Године 202. п. н. е. Филип је град поклонио битинском краљу Прусу I. Град је потом назван по овом краљу, Пруса.

Више о Бурси...

Да ли сте знали да...

Биографија

Abdullah Gül Davos.jpg

Абдулах Гул (тур. Abdullah Gül; Кајсери, 29. октобар 1950) је 11. по реду и садашњи председник Турске. На дужност је ступио 28. августа 2007. Наследио је Ахмета Неџдета Сезера. У периоду од 2002. до 2003. је био премијер Турске а од 2003. до 2007. министар спољних послова. Члан је Странке правде и развоја коју предводи премијер Реџеп Тајип Ердоган.

Рођен је у месту Кајсери, од оца Ахмеда, механичара и мајке Адвије. Одрастао је у традиционалном исламском окружењу. Заступао је своје место у парламенту, а породица му тамо живи већ 100 година.

Након завршене основне и средње школе, Абдулах је кренуо на Универзитет у Истанбулу, где је студирао економију, а усавршавао се у Лондону и Ексетеру.

Даље...

Остали портали