Портал:Лингвистика

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал о лингвистици је настао са циљем да чланци о лингвистици, језицима, писмима и граматичким областима буду много боље обрађене него што су то сада.

Лингвистика или језикословље, научна је дисциплина која се бави проучавањем jезика, а може бити теоријска или примењена.

Теоријска лингвистика подразумева већи број поддисциплина. Класична лингвистичка поља подразумевају проучавање фонологије, морфологије, синтаксе и семантике, као и поређење језика, њихов историјски развој и њихову географску распрострањеност (дијалектологија и лингвистичка географија). Такође, у саставу лингвистике се убрајају и психолингвистика, социолингвистика, етнолингвистика и сл.

Примењена лингвистика је примењена наука која теоријска сазнања из лингвистике преноси на практичне проблеме. Примери за такве области су превођење и патологија говора.

Биографија месеца

Жан Франсоа Шамполион
Жан Франсоа Шамполион

Жан Франсоа Шамполион (франц. Jean-François Champollion; 23. децембар 17904. март 1832) био је француски научник, филолог и оријенталиста који се сматра оцем модерне египтологије.

Шамполион је успео да дешифрује систем египатског писма — хијероглифа. Његови претходници који су такође допринели дешифровању хијероглифа били су Сливестр де Саси, Јохан Давид Ошерблад, Томас Јанг и Вилијам Џон Банкс. Шамполион је превео делове камена из Розете, откривајући сличност староегипатског језика са савременим коптским. Открио је да је систем египатског писма комбинација фонетских (звучних) и идеограмских (сликовних) знакова.

Вести

  • 25. мај 2013 — лингвистички тим је спојен са порталом
  • 12. мај 2013 — обновљен је тим за језик и лингвистику
  • 11. мај 2013 — лингвистички портал је редизајниран

Чланци за сређивање

Чланци за проширење

Чланци који фале

Уређивачи портала

Чланак месеца

Језик месеца

Кинески језик (упрош: 汉语; трад: 漢語; пин: Hànyǔ; упрош: 华语; трад: 華語; пин: Huáyǔ; упрош: 中国话; трад: 中國話; пин: Zhōngguóhuà; или 中文, Zhōngwén) јесте језик или језичка група из породице сино-тибетанских језика који говоре Хан Кинези. Процена је да петина светске популације говори бар неку од форми кинеског језика као матерњи језик. Према основним карактеристикама, све варијанте кинеског језика су изолативне и тонске.

Међу регионалним варијантама кинеског језика постоји велика разноврсност, која се са много гледишта може упоредити са разликама унутар романске језичке породице. Многи дијалекти говорног кинеског разликују се у тој мери да се говорници узајамно не могу разумети. Кинески се може поделити на шест до дванаест језичких области, у зависности од критеријума поделе. Питање узимања регионалних варијанти за дијалекте или засебне језике и даље није разрешено.

Стандардни говорни, мандарински језик заснива се на пекиншком дијалекту. Званични је језик Народне Републике Кине и Републике Кине и један од четири званична језика Сингапура. Такође, један је од шест званичних језика Уједињених нација (уз енглески, руски, арапски, француски и шпански).

Вернакуларни, обични кинески језик, такође базиран на систему блиском мандаринском, представља основу за стандардни писани језик који користе говорници свих варијанти кинеског језика. Неки дијалекти кинеског језика, као што су кантонски или мин, развили су у оквиру писаног језика елементе који боље осликавају њихове говорне карактерстике.

Да ли сте знали…

Слика седмице

Мапа која приказује језике и дијалекте француског


Портали