Портал:Хришћанство

С Википедије, слободне енциклопедије
Ihtis
Портал ХРИШЋАНСТВО
Ја сам Пут, Истина и Живот

Хришћанство је монотеистичка религија усредсређена на живот и учење Исуса из Назарета, описано у Новом завету. Хришћани сматрају да је Исус син Божји и Месија (односно Христ), којег су најавили старозаветни пророци. Данас у свету има између 1.5 и 2 милијарде хришћана, што хришћанство чини религијом са највећим бројем присталица.


Изабрани чланак

Екуменизам (грч. οικουμενη — насељени свет, васељена) представља настојање око помирења, сарадње, зближавања и јединства хришћанских цркава.

Док се међурелигијски дијалог односи на све религије, екуменизам је дијалошки напор унутар хришћанских цркава. За разлику од унијаћења (тј. прелажења из Православне цркве у Католичку), у екуменизму се наглашава равноправан дијалог међу хришћанским конфесијама, оно што је појединим црквама заједничко и иде се за потврдом духовнога и моралног послања Христове Цркве.

Екуменизам је настао у 19. веку унутар протестантских цркава (екуменски покрет). Унутар Католичке цркве претече су екуменизма у 19. веку: Ј. Х. Њуман, Д. Мерциер, Ј. Ј. Штросмауер, а у 20. веку бенедиктинци из Чеветохена у Белгији, доминикански центар Истина у Паризу, а својим еклезиолошким радовима доминиканац Конгар. Након Другог ватиканског концила (1962—1965) Католичка црква прихвата основна начела екуменизма и одриче се унијаћења. (Декрет 2. Ват. Сабора: Unitatis redintegratio 1964.)

Више о екуменизму...

Да ли сте знали да
Изабрана слика
Црква светог тројства на Антарктику.
Црква светог тројства на Антарктику.

Црква светог тројства на Антарктику.

Остале изабране слике


Обавештења
Уколико пишете неки ”чланак клицу” везан за Хришћанство или веру уопште, на дно додајте шаблон {{клица-вера}}
Остали портали на српској википедији