Црква Светог арханђела Михаила у Бељини

С Википедије, слободне енциклопедије
Црква Светог арханђела Михаила у Бељини
Archangel Michael church in Beljina 1.jpg
Опште информације
МестоБељина
ОпштинаБарајево
Држава Србија
Време настанка18131819.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуГрадски завод за заштиту споменика културе
Бочни поглед на цркву

Црква Светог арханђела Михаила у Бељини, насељеном месту на територији градске општине Барајево, подигнута је у пероду од 1813. до 1819. године на месту раније сакралне грађевине, за који се претпоставља да датира из раног средњег века. По архитектонским одликама, представља један од најранијх примера црквеног градитељства из времена прве владавине кнеза Милоша Обреновића, а по значају као непокретно културно добро представља споменик културе.[1]

Саграђена је као једнобродна грађевина засведена полуобличастим сводом са полукружном апсидом на истоку. Камене површине фасада оживљене су плитком рељефном декорацијом и фрагментима пластике и надгробних споменика, преузетих са старије грађевине. У југоисточном делу храма изграђена је мања капела правоугаоне основе. Класицистички компонован иконостас представља рад сликара Димитрија Посниковића из 1849. године, о чему сведочи запис са унутрашње стране западног зида цркве.

У црквеној порти налази се десетак надгробних споменика из 18. и 19. века са грубо уклесаним орнаментима и једна касноантичка стела у југозападном делу порте.

Галерија слика[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Црква Св. арханђела Михаила у Бељини”. Каталог непокретних културних добара на подручју града Београда. Приступљено 8. 10. 2016. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]