Палата Србије

Из Википедије, слободне енциклопедије
Палата Србије
Novi Beograd - The SIV building.jpg


Информације
Локација Београд
Статус завршена
Саграђена 1947-1959.
Површина 5.500 m²
Компаније
Архитекта Владимир Поточњак, Антон Улрих, Златко Нојман, Драгица Перак, Михаило Јанковић

Палата Србије, позната по ранијим називима Палата Федерације и Зграда Савезног извршног већа (СИВ и СИВ 1) и налази се на Новом Београду, између Булевара Михајла Пупина и Булевара Николе Тесле. Изграђена је 1959. године за потребе тадашње Савезне владе, односно Савезног извршног већа. У периоду од 1991. до 2003. је била седиште Владе СР Југославије, а од 2003. до 2006. седиште Савета министара Државне заједице Србије и Црне Горе. После распада СЦГ, маја 2006. године, зграда је прешла у надлежност Владе Републике Србије.

Изградања Палате је почела јуна 1947. године, међу првим објектима на Новом Београду. Зграду су, на насутом и песковитом тлу, градиле омладинске радне бригаде из читаве Југославије. На конкурсу је победио четворочлани тим загребачких архитеката на челу са Владимиром Поточњаком (Антон Улрих, Златко Нојман, Драгица Перак). По Поточњаковој смрти 1952. градња је обустављена, да би је 1956. наставио архитекта Михаило Јанковић, значајно изменивши првобитан план додавањем нових елемената.

Пројектована је у облику слова "Н" и обухвата површину, у основи, 5.500 m². Испред средњег крила, налази се нижи део покривен стакленом куполом у коме је свечана дворана која може да прими 2.000 званица. Објекат садржи шест салона као и око хиљаду канцеларијских просторија.

Грађен је по систему армирано-бетонске скелетне конструкције, са испуном од пуне опеке. фасада објекта је обложена белим брачким мермером, док су отвори направљени од белог метала. Почев од 1961. године, када је одржана Прва конференција Несврстаних земаља, Палата федерације примила је многе стране државнике и делегације.

Назив[уреди]

Зграда је по изградњи добила име Палата Федерације, али је колоквијално, чак повремено и у званичној употреби, називана СИВ и СИВ 1 (после изградње зграда Сив 2 и Сив 3). После распада СФРЈ, коришћен је само назив Палата Федерације, а по отцепљењу Црне Горе 2006, зграда је добила незваничан назив Палата Србије/Палата Србија, али званично никада није преименована.

Спољашње везе[уреди]