Контумацка капела Светог Рока

С Википедије, слободне енциклопедије
Контумацка капела Св. Рока
Контумацка капела Св. Рока у Земуну
Контумацка капела Св. Рока у Земуну
Контумацка капела Св. Рока у Земуну
Информације
Локација Србија Земун-Београд, Србија
Координате 44° 50′ 27″ N 20° 24′ 31″ E / 44.84083° С; 20.40861° И / 44.84083; 20.40861
Статус Споменик културе
Саграђена 1836.
Коришћење Храм Римокатоличке цркве
Компаније
Архитекта Јозеф Фалбер
Власник Римокатоличка црква
Управљање Београдска надбискупија

Контумацка капела Св. Рока је споменик културе. Налази се у Земуну у Градском парку.

Историјат[уреди | уреди извор]

Капела је подигнута 1836. године за време контумацког директора Франца Минаса, по плановима Јозефа Фалбера, а на месту старије католичке контумацке капеле. Служила је верским потребама карантинаца који су у земунском контумцу проводили и по неколико недеља. Након преуређења контумца у парк, а нарочито након Другог светског рата, капела је изгубила на значају.

Црква је делимично обновљена 1923. године,[1] а затим је, услед смањења броја верника за време СФРЈ, затворена и запуштена. Поновни покушај обнове догодио се 1980-их година, но већ током наредне деценије се са радовима стало.[2]

Затим је капела поново отворена 2006. године, али је функцију вршила само једном месечно.[2] Средствима донираним од стране амбасаде Норвешке, капела је у потпуности рестаурирана и отворена 2014. године.[1] Данас је у функцији једном недељно, углавном за потребе верника са Новог Београда.

Опис[уреди | уреди извор]

Капела је обликована у духу барока, као једнобродна грађевина правоугаоне основе са полукружном апсидом и двоспратним звоником. Мала правоугаона капела, изолована од главног брода у складу са контумацким режимом имала је карантински карактер. Сазидана је од опеке са кречним малтером. Капела Св. Рока са капелом Св. Арханђела Михаила и Гаврила представља једно материјално сведочанство некадашњег Контумца, важне привредне и санитарне установе старог Земуна, основано још 1730. године. Осим тога капеле представљају и значајне примерке сакралне архитектуре на београдском подручју.

Галерија[уреди | уреди извор]

Види још[уреди | уреди извор]

Земунске цркве
  Бл. Дјевице Марије
  Богородичина
  Евангеличка
  Николајевска
  Св. арх. Гаврила
  Св. Рока
  Светотројичина
  Фрањевачка
  Харишева капела


Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б Блиц — Принц Норвешке на отварању цркве у Земуну, 7.11.2014. (приступљено 4.9.2018)
  2. ^ а б Сремска бискупија — Благослов обновљење цркве Светог Рока у Земуну Архивирано на сајту Wayback Machine (4. септембар 2018), 9.11.2014. (приступљено 4.9.2018)

Спољашње везе[уреди | уреди извор]