Стара механа у Барајеву

Стара механа у Барајеву
Stara mehana u Barajevu.jpg
Стара механа у Барајеву
Опште информације
МестоБарајево
ОпштинаБарајево
Држава Србија
Време настанка19. век.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs
Wiki Šumadija IX Stara mehana 002.jpg

Стара механа у Барајеву се налази у Барајеву, насељеном месту на територији градске општине Барајево. Представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

Историјат[уреди | уреди извор]

Стара механа у Барајеву представља заметак барајевске чаршије Багрдан, нуклеус око кога се током XIX века формира значајан трговачко-пословни центар села Барајева. Багрдан је био, и данас је, трговачко, административно и пословно средиште Барајева, и то не само за његове засеоке, него и за сва околна села која гравитирају Барајеву као обласном центру.

Подигнута је у првој половини XIX века, уз стари друм, тако да својим ширим делом иде у унутрашњост парцеле. По свом положају, типолошким обележјима и архитектонској обради, данас представља типичан примерак друмске механе у Србији из XIX века.

Изглед[уреди | уреди извор]

Стара механа у Барајеву - Багрдан је грађена у камену са дрвеним либажним гредама, док је трем дозидан касније, од печене цигле. Темељи су од ломљеног камена. Кровна конструкција је од дрвених рогова и греда, а кровни покривач од црепа. Таванице су обрађене у малтеру, а столарија је новијег датума и доста разнородна. У току свог трајања зграда је претрпела знатне измене, али је у целини сачувала све битне елементе. Око 1880. године извршене су преправке и доградње овог старог здања ради усклађивања са тадашњим прописима о друмским механама. Том приликом је дограђен трем са лучним аркадама на задњој фасади, док су трем и доксат на главној уличној фасади затворени неком од каснијих интервенција. Промене у ентеријеру су настајале у складу са функционалним захтевима нових власника и корисника.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]