Кућа вајара Ђорђа Јовановића

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа вајара Ђорђа Јовановића
Кућа вајара Ђорђа Јовановића
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаВрачар
Држава Србија
Време настанка1926.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Кућа вајара Ђорђа Јовановића се налази Београду, у Скерлићевој улици 6, представља непокретно културно добро као споменик културе..[1]

Ђорђе Јовановић[уреди | уреди извор]

Ђорђе Јовановић (Нови Сад, 21. јануар 1861Београд, 23. март 1953) је био српски вајар и академик Српске академије наука и уметности. Школујући се у Београду, Бечу, Минхену и Паризу, вајар Ђорђе Јовановић је, уз Петра Убавкића, постао један од најзначајнијих српских вајара на прелазу 19. у 20. век.

Архитектура куће[уреди | уреди извор]

Кућа са атељеом је подигнута 1926. године, у којој је живео и радио вајар Ђорђе Јовановић, подигнута је по пројекту који су израдили архитекта Драгутин Шиђански и инжењер Стојан Вељковић.

Једноставна обрада разуђених фасада употпуњена је алегоријским фигурама сликарства и вајарства, смештеним у полукружним нишама. Постављене на истакнутом месту главне фасаде, ове фигуре симболизују дом уметника. Кућа са атељеом је подигнута 1926. године, у којој је живео и радио вајар Ђорђе Јовановић, подигнута је по пројекту архитекте Драгутина Шиђанског и инжењера Стојана Вељковића. Једноставна обрада разуђених фасада употпуњена је алегоријским фигурама сликарства и вајарства, смештеним у полукружним нишама. Постављене на истакнутом месту главне фасаде, ове фигуре симболизују дом уметника.

У кући у којој је живео налазио се и његов атеље димензија 6m x 6m у коме је један зид био израђен у стаклу због осветљења неопходног за стваралачки рад. Да је у њој живео скулптор указују и специјално пројектоване нише на предњој фасади за смештај фигура, једне женске која симболизује сликарство и друге мушке која симболизује вајарство. Основни стамбени простор био је у приземљу који је обухватао четири собе са купатилом и простором за степениште. Доминантан положај заузимао је управо уметнички атеље у којем се током његовог живота налазио велики број дела, макета, плакета и студија.[2]

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

  1. ^ Завод за заштиту споменика културе града Београда
  2. ^ Досије споменика културе Кућа вајара Ђорђа Јовановића

Спољашње везе[уреди | уреди извор]