Кућа Милутина Миланковића

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Кућа Милутина Миланковића
Кућа Милутина Миланковића 2012-09-02 14-53-21.jpg
Кућа Милутина Миланковића
фото - 2.9.2012
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаПалилула
Држава Србија
Врста спомениканепокретно културно добро
Време настанка1927.
Надлежна институција
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе града Београда
СедиштеБеоград
АдресаКалемегдан 14 11000
Званични веб-сајт

Кућа Милутина Миланковића [1] је споменик културе у Србији. Налази се у Београду, у општини Палилула, у улици Љубомира Стојановића 9.

Кућа је саграђена 1927. године у оквиру тада новоформиране „Професорске колоније“. На простору колоније од 1926. године стамбени објекти су били подизани уз повољне кредите Управе фондова, а власници кућа су у прво време били искључиво сарадници Београдског универзитета.

Професорска колонија је са радијалним системом улица и полукружним тргом пратила актуелне урбанистичке идеје у трећој деценији 20. века, односно идеје о вртним градовима. Колонија је претпостављала, сем унифициране парцелације и релативно унифициран тип грађевина. Већина објеката у Професорској колонији настала је на основу типизираних пројеката који су почетком 1926. године изградили архитекте Светозар Јовановић, Михаило Радовановић и Петар Крстић.

Пројекат куће Милутина Миланковића такође су потписали архитекте Јовановић, Радовановић и Крстић. Ово је скромна вила, била је слична осталим кућама на простору Професорске колоније. Фасаде су решене једноставно, а у архитектонско-урбанистичком смислу вредност објекта је у томе што представља експонент идеје о колонијама, односно вртним градовима.

Највећа вредност куће лежи у чињеници да је у њој живео Милутин Миланковић(1879-1958)знаменита личност не само српске већ и светске науке, професор и академик чије се интересовање кретало од математике, преко грађевинских конструкција и реформе Јулијанског календара, до чувених геофизичких теорија, каква је астрономска теорија глацијалних доба. Њему у част је једном кратеру на Месецу дато његово име, као и једном астероиду у Сунчевом систему.

Данас, као једино сведочанство да је у кући живео и радио Милутин Миланковић представља спомен плоча, будући да наследници у њој не живе.

Види још[уреди]

Извори[уреди]

Литература[уреди]

Спољашње везе[уреди]