Славица Ђукић-Дејановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Славица Ђукић Дејановић
Slavica Djukic Dejanovic (1).jpg
Славица Ђукић-Дејановић
Биографија
Датум рођења (1951-07-04)4. јул 1951.(67 год.)
Место рођења Рача
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Супружник Ранко Дејановић
Деца Душан
Професија неуропсихијатар
Универзитет Универзитет у Београду
Политичка
партија
Социјалистичка партија Србије
Раније:
Савез комуниста Југославије
Министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику
11. август 2016.
Председник владе Александар Вучић
Министарка здравља Републике Србије
27. јула 2012. — 27. април 2014.
Избори 6. мај 2012.
Председник владе Ивица Дачић
Претходник Зоран Станковић
Наследник Златибор Лончар
25. јун 2008. — 31. мај 2012.
Председник Борис Тадић
Председник владе Мирко Цветковић
Претходник Оливер Дулић
Наследник Небојша Стефановић
5. април 2012. — 31. мај 2012.
Претходник Борис Тадић
Наследник Томислав Николић

Проф. др Славица Ђукић-Дејановић (Рача,Ђурђево 4. јула 1951.) је српска политичарка, народни посланик, министар без портфеља у Влади Републике Србије, бивша министарка здравља у Влади Србије, бивша председница Народне скупштине Републике Србије а у тој функцији и једно време вршилац дужности председника Републике Србије,[1] када је председник Борис Тадић поднео оставку на ту функцију.

Славица Ђукић Дејановић је од августа 2014. године до августа 2016. године била директорка Болнице за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду када постаје министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику у другој влади Алексаднра Вучића.[2]

Биографија[уреди]

Славица Ђукић Дејановић је рођена у Рачи 4. јула 1951. године. Основну школу „Радоје Домановић“ и Прву крагујевачку гимназију завршила је у Крагујевцу, а у Београду је дипломирала на Медицинском факултету. Магистрирала је 1983, а докторирала 1986. године. На крагујевачком Медицинском факултету почела је као асистенткиња 1982, да би 1992. била унапређена у ванредну, а 1996. у редовну професорку. Чланица Социјалистичке партије Србије постала је 1990, пре тога је била чланица Савеза комуниста Југославије, а после тога чланица ЈУЛ-а.

Живи у Крагујевцу. Удата је за Ранка Дејановића, има сина Душана и унука Филипа.

Професионална каријера[уреди]

Од 1982. године, у настави је на предмету: „Психијатрија“ на Медицинском факултету у Крагујевцу, сада и професор етике, вештине и комуникације. Била је најмлађа жена доктор медицинских наука у Шумадији. Оснивач дневне Психијатријске болнице, потпредседник Психијатријске секције Србије у два мандата, члан Председништва Психијатријске секције Југославије. Тренутно је једини редовни професор и шеф Катедре за психијатрију, као и продекан за међународну сарадњу Медицинског факултета у Крагујевцу. Обављала је функцију проректорке на Универзитету у Крагујевцу и директора Клиничко-болничког центра у Крагујевцу у периоду од 1993. до 2000. године. Ментор је за 30 кандидата на магистарским, докторским студијама у области неуронаука, као и на специјалистичким студијама психијатрије. Носилац је признања Психијатријске секције Српског лекарског друштва, Повеље за допринос здравству граду Крагујевцу као и Ђурђевданске награде. Главни је истраживач великог броја клиничких студија, научно-истраживачких пројеката и стални је члан Комисије за специјализацију на ВМА у Београду. Поводом дана Медицинског факултета у Крагујевцу, од студената IV године студија 2007. године, проглашена је најбољим предавачем. Аутор је седам књига, два уџбеника за студенте редовне наставе и један је од аутора три уџбеника за студенте после дипломске наставе. Аутор је и коаутор преко 200 научних и стручних радова.

Славица је активан борац против дискриминације ЛГБТ заједнице и једна од првих јавних личности која је подржала одржавање Поворке поноса у Београду 2010. године.[3] Следеће године је у крагујевачком центру Drop-In ЛГБТ особама пружала услуге бесплатног психосоцијалног саветовања.[4]

Политичка каријера[уреди]

Члан је Социјалистичке партије Србије од њеног оснивања 1990. године, у више наврата члан Извршног одбора Главног одбора СПС, председник Окружног одбора СПС Шумадије од 2000. до 2007. године и потпредседник Главног одбора СПС 1996. године и изабрана на исту функцију на VII конгресу Социјалистичке партије Србије 2006. године.

У три мандата, била је посланик у Скупштини Републике Србије и члан Одбора за здравље, а од 2000. до 2006. године, посланик у Савезном парламенту СР Југославије и Државне заједнице Србија и Црна Гора. У прелазној влади Скупштине Републике Србије била је министар за бригу о породици и члан Интерпарламентарне уније.

Након конституисања скупштине, 25. јуна 2008. посланици листе За Европску Србију, коалиције СПС-ПУПС-ЈС и посланици мањина изабрали су Славицу Ђукић-Дејановић за председника Народне скупштине Републике Србије.

Дана 5. априла 2012. године постаје вршилац дужности председника Републике Србије, када председник Борис Тадић подноси оставку, а на тој функцији је била до 31. маја 2012. године, када је Томислав Николић, полагањем заклетве, преузео дужност председника Србије.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]