Славица Ђукић-Дејановић

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Проф.др Славица Ђукић Дејановић
Slavica Djukic Dejanovic (1).jpg
Славица Ђукић-Дејановић
Биографија
Датум рођења (1951-07-04)4. јул 1951.(67 год.)
Место рођења Рача
 Социјалистичка Федеративна Република Југославија
Супружник Ранко Дејановић
Деца Душан
Професија неуропсихијатар
Универзитет Универзитет у Београду
Политичка
партија
Социјалистичка партија Србије
Раније:
Савез комуниста Југославије
Министар без портфеља задужен за демографију и популациону политику
11. август 2016.
Председник владе Александар Вучић
Министарка здравља Републике Србије
27. јула 2012. — 27. април 2014.
Избори 6. мај 2012.
Председник владе Ивица Дачић
Претходник Зоран Станковић
Наследник Златибор Лончар
25. јун 2008. — 31. мај 2012.
Председник Борис Тадић
Председник владе Мирко Цветковић
Претходник Оливер Дулић
Наследник Небојша Стефановић
5. април 2012. — 31. мај 2012.
Претходник Борис Тадић
Наследник Томислав Николић

Проф. др Славица Ђукић-Дејановић (Рача,Ђурђево 4. јула 1951.) је српска политичарка,подпредседница Социјалистичке партије Србије (СПС), народни посланик, министар без портфеља у Влади Републике Србије, бивша министарка здравља у Влади Србије, бивша председница Народне скупштине Републике Србије и вршилац дужности председника Републике Србије.

Проф.др Славица Ђукић Дејановић је од августа 2014. године до августа 2016. године била директорка највеће Клинике за психијатријске болести у Србији Клиника за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ у Београду, када постаје министар без портфеља у Влади Србије задужен за демографију и популациону политику у другој влади Алексаднра Вучића, а потом је на тој функцији остала и у Влади Ане Брнабић.

Биографија[уреди]

Проф.др Славица Ђукић Дејановић је рођена у Рачи 4. јула 1951. године. Основну школу „Радоје Домановић“ и Прву крагујевачку гимназију завршила је у Крагујевцу, а у Београду је дипломирала на Медицинском факултету. Магистрирала је 1983, а докторирала 1986. године. На крагујевачком Медицинском факултету почела је као асистенткиња 1982, да би 1992. била унапређена у ванредну, а 1996. у редовну професорку.

Чланица Социјалистичке партије Србије постала је 1990, пре тога је била чланица Савеза комуниста Југославије, а после тога чланица ЈУЛ-а. Подпредседница је Социјалистичке партије Србије (СПС).

Удата је за Ранка Дејановића, има сина Душана, унука Филипа и унуку Нину.

Професионална каријера[уреди]

Од 1982. године,у настави је на предмету: „Психијатрија“ на Медицинском факултету у Крагујевцу, сада и редовни професор етике, вештине и комуникације.

Била је најмлађа жена доктор медицинских наука у Шумадији.

Оснивач дневне Психијатријске болнице у Клиничком центру у Крагујевцу, члан Удружења психијатара Србије, а обављала је и функцију председника овог удружења у два мандата, члан Председништва Психијатријске секције Југославије.

Jедини редовни професор и шеф Катедре за психијатрију, као и продекан за међународну сарадњу Медицинског факултета у Крагујевцу.

Обављала је функцију проректорке на Универзитету у Крагујевцу и директора Клиничко-болничког центра у Крагујевцу у периоду од 1993. до 2000. године.

Ментор је за 30 кандидата на магистарским, докторским студијама у области неуронаука, као и на специјалистичким студијама психијатрије.

Носилац је признања Психијатријске секције Српског лекарског друштва, Повеље за допринос здравству као и Ђурђевданске награде.

Главни је истраживач великог броја клиничких студија, научно-истраживачких пројеката и стални је члан Комисије за специјализацију на ВМА у Београду.

Поводом дана Медицинског факултета у Крагујевцу, од студената IV године студија 2007. године, проглашена је најбољим предавачем.

Аутор је седам књига, два уџбеника за студенте редовне наставе и један је од аутора три уџбеника за студенте после дипломске наставе.

Проф.др Славица Ђукић Дејановић је аутор и коаутор преко 200 научних и стручних радова, од којих је, у само последњих пет година, тридесет објављено у најзначајнијим научним часописима који се налазе на СЦИ листи.

Веома значајне резултате на пољу научно-истраживачког рада у области неуропсихијатрије проф. др Славица Ђукић Дејановић остварила је кроз бројне домаће и међународне пројекте којима је руководила, као и кроз ангажовање на престижним медицинским институцијама широм Европе. Ужива велики углед у међународним асоцијацијама из области неуропсихијатрије.

Хоби јој је читање, писање, одлазак у позориште, а слободно време највише воли да проводи са унуцима Филипом и Нином.

Славица је активан борац против дискриминације ЛГБТ заједнице и једна од првих јавних личности која је подржала одржавање Поворке поноса у Београду 2010. године.[1] Следеће године је у крагујевачком центру Drop-In ЛГБТ особама пружала услуге бесплатног психосоцијалног саветовања.[2]

Политичка каријера[уреди]

Члан је Социјалистичке партије Србије од њеног оснивања 1990. године, у више наврата члан Извршног одбора Главног одбора СПС, председник Окружног одбора СПС Шумадије од 2000. до 2007. године и потпредседник Главног одбора СПС 1996. године и изабрана на исту функцију на VII конгресу Социјалистичке партије Србије 2006. године.

Славица Ђукић Дејановић била је заменик председника Социјалистичке партије Србије Ивице Дачића око годину дана.

У три мандата, била је посланик у Скупштини Републике Србије и председник Одбора за здравље, а од 2000. до 2006. године, посланик у Савезном парламенту СР Југославије и Државне заједнице Србија и Црна Гора.

У прелазној влади Скупштине Републике Србије била је министар за бригу о породици и члан Интерпарламентарне уније.

Након конституисања скупштине, 25. јуна 2008. посланици листе За Европску Србију, коалиције СПС-ПУПС-ЈС и посланици мањина изабрали су Славицу Ђукић-Дејановић за председника Народне скупштине Републике Србије.

Дана 5. априла 2012. године постаје вршилац дужности председника Републике Србије, када председник Борис Тадић подноси оставку, а на тој функцији је била до 31. маја 2012. године, када је Томислав Николић, полагањем заклетве, преузео дужност председника Србије.

Након што је јула 2012. формиран кабинет Ивице Дачића проф.др Славица Ђукић Дејановић је именована за министарку здравља.

Од 2012. до 2014. године била је министар здравља у Влади Републике Србије.

Од 2016. године обавља дужност министра у Влади Србије задуженог за демографију и популациону политику.

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]