Пређи на садржај

Портал:Бициклизам

С Википедије, слободне енциклопедије

Портал Бициклизам

Бициклизам је начин транспорта, рекреације и спорт. Укључује вожњу бицикла, моноцикла и трицикла. Бицикл, најважнија справа у бициклизму, покреће се помоћу педала, са два точка, један иза другог. Као спорт, бициклизам је у надлежности Свјетске бициклистичке уније — UCI, чије је сједиште у Швајцарској.

Бицикл се у Европи појавио у 19. вијеку, а сада их у свијету има преко билион. Бицикл је веома користан за путовање на краћим дионицама, а има и доста бенефиција. Користан је за спортске активности за рекреативце, не загађује околину, лако га је паркирати, а може се возити и по улицама и по бициклистичким стазама.

Изабрани чланак

Страде Бјанке је једнодневна класичне бициклистичке трка, која се одржава у Тоскани, са стартом и циљем у Сијени. Трка се одржава од 2007. године, почетком марта, у првој или другој суботи. Упркос краткој историји, трка је остварила велики престиж и од 2017. је дио UCI ворлд тура. Организатори су компанија RCS Sport и лист Газета дело спорт. Трка се одржава недељу дана прије Тирено—Адријатика и великом броу возача служи као главна проба пред највећи италијански класик, Милано—Санремо.

Прво издање трке одржано је 9. октобра, након чега је помјерена за почетак марта. Један од сектора трке носи име Фабијан Канчелара, по троструком побједнику трке, Швајцарцу Фабијану Канчелари.


Слика недеље

Теме

Тур де Франс - Ђиро д’Италија - Вуелта а Еспања

  • Етапне трке:

Тирено—Адријатико - Париз—ница - Вуелта а Каталуња - Вуелта ал Паис Баско - Тур де Романди - Тур де Свис - Критеријум ди Дофине

Свјетско пренство у друмској вожњи - Свјетско првенство у вожњи на хронометар

Париз—Рубе - Ронде ван Фландерен - Милано—Санремо - Лијеж—Бастоњ—Лијеж - Ђиро ди Ломбардија

Флеш Валон - Амстел голд рејс - Е3 Бинкбанк - Гент—Вевелгем - Страде Бјанке - Класик Сан Себастијан - Милано—Торино

  • Друго:

UCI ворлд тур - Рекорд на сат времена

Биографија

Денис Мењшов (рус. Денис Николаевич Меньшов; 25. јануар 1978.) је бивши руски професионални бициклиста у периоду од 2000. до 2013. године. Професионалну каријеру почео је у шпанском тиму Банесто. Први успех остварио је 2001. освајањем трке Тур де л’Авенир, а годину касније освојио је Критеријум ди Дофине Либере. Године 2003. освојио је класификацију за најбољег младог возача на Тур де Франсу, а 2004. освојио је Вуелта ал Паис Васко трку. Мењшов је постао добар брдаш и хронометраш и био је конкурентан на гранд тур тркама. Године 2005. завршио је други на Вуелта а Еспањи, али му је три месеца касније додељена победа због допинга Роберта Ераса. Ипак 2012. победа је враћена Ерасу. Мењшов је Вуелту освојио 2007. и Ђиро д’Италију 2009. где је доживео тежак пад на последњој етапи, километар испред циља. На Тур де Франсу два пута је завршавао на подијуму. Каријеру је завршио 2013. а 2014. године су му поништени резултати на Тур де Франсу у задње три сезоне. Каријеру је завршио на крају 2013. године, у руском тиму Каћуша.

10. јула 2014. светска бициклистичка унија — UCI објавила је да је Мењшов суспендован на две године због допинга. Поништени су му резултати на Тур де Франсу 2009, 2010. и 2012.

22. јануара 2015. Светска антидопинг агенција објавила је да се Мењшов допинговао трансфузијом крви током Тур де Франса 2005.

Садржај

Добри чланци

Догађаји

Остали портали на српској википедији