Војничев рукопис

Из Википедије, слободне енциклопедије
Осликана страница Војничевог рукописа

Војничев рукопис је тајанствени спис, осликан биљкама и знацима зодијака, написан непознатим писмом. Неке странице недостају, а садашња верзија се састоји од око 240 листова пергамента, од којих је већина илустрована.

Дуго је владало уверење да је настао између 1450. и 1520. године. Међутим, узорци пергамента на коме је документ написан су почетком 2011. испитани у лабораторији Универзитета Аризоне [1] уз помоћ методе радиоактивног изотопа угљеника. Утврђено је да су све странице настале у релативно кратком временском периоду и да потичу с почетка или из прве половине 15. века[2], што је скоро читав век раније него што се претходно веровало. Писац, писмо и језик су и даље непознати.

Током своје забележене историје, Војничев рукопис је био предмет изучавања многих аматера и професионалних криптографа (укључујући и многе врхунске разбијаче шифри из Другог светског рата), али нико од њих није успео да дешифрује ни једну једину реч.

Књига је названа по пољско-америчком продавцу књига Вилфриду Војничу, који ју је набавио 1912. године са неутврђене локације у Европи[3]. Верује се да је пре тога, током стотина година била у поседу разних владара и алхемичара. Данас се чува у библиотеци ретких књига Универзитета у Јејлу. Прво целовито фототипско издање је објављено 2005. године.[4]

Извори[уреди]

  1. UA Experts Determine Age of Book 'Nobody Can Read' | UANews, Приступљено 28. 3. 2013.
  2. Mysterious Manuscript's Age Determined : Discovery News, Приступљено 28. 3. 2013.
  3. Voynich MS - Short Tour - Intro, Приступљено 28. 3. 2013.
  4. Le Code Voynich, објављено са кратким уводом на француском, уредник: Jean-Claude Gawsewitch, (2005). ISBN 2-35013-022-3.


Спољашње везе[уреди]