Гимназија „Свети Сава” Београд

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Гимназија Свети Сава
Типдржавна

Гимназија „Свети Сава” је средња школа општеобразовног типа, у четворогодишњем трајању. Налази се у центру Београда, у Ресавској улици бр.58, (бивша Генерал Жданова), на општини Савски венац.

Историјат[уреди]

Гимназија под данашњим именом "Свети Сава" основана је као гимназија 1910. године издвајањем из Четврте мушке гимназије. У првој школској 1910/1911. години гимназија је имала четири нижа разреда са седам одељења у којима је било 310 ученика. Постепено је прерасла у потпуну осморазредну гимназију. Као потпуна гимназија ради од 1913/1914. године са укупно 11 одељења и 460 ученика.

Године 1913/1914. била је смештена у адаптираној згради на углу улице Тиршове и Светозара Марковића. После Другог светског рата, након ослобођења Београда 1944. године, прелази у зграду у којој се и данас налази. У садашњој згради гимназије пре Другог светског рата била је смештена Немачко-српска школа. Године 1953. гимназија је спојена са Другом женском гимназијом и добила је име Шеста београдска гимназија. 1956. овој гимназији припаја се део Треће мушке гимназије, након чега добија име Трећа гимназија. Преласком на средње усмерено образовање од 1979-1988. године доживљава неколико промена у организацији, да би једно време радила у саставу Образовно-васпитне радне организације „Савски венац“, добијајући разне смерове, али задржавајући општеобразовни карактер. Од 1988. године ради као самостална школа под именом Природно-математичка школа "Владимир Иљич Лењин". Реафирмисањем раније значајно иновиране концепције гимназијског образовања од 1988. године ради као гимназија. Јануара 1991. године одлуком Скупштине града добила је свој некадашњи назив - Трећа гимназија. 1992. године на основу претходно донетих одлука Гимназије и Скупштине града Београда, гимназија се уписује као Гимназија „Свети Сава“ у Београду са седиштем у Генерал Ждановој 58 (Ресавска 58).

Спољашње везе[уреди]