Пипери

Из Википедије, слободне енциклопедије
Disambig.svg
Друга значења су пописана у чланку Пипери (вишезначна одредница).

Пипери су једно од српских племена, припадају групи брђанских племена у данашњој Црној Гори.

Оснивач племена је особа по имену Војвода Пипо, брат Васојев, оснивача Васојевића. Насељавају подручје сјеверно од данашње Подгорице у троуглу између ријека Мораче и Зете.

У историји је познато више битака у којима су учествовали Пипери против турских везира:

Осим по војевању Пипери су били познати по квалитетним виноградарским сортама које су узгајали, али и по ширењу писмености (Пиперска ћелија). Међу Пиперима је до своје смрти боравио преподобни Стефан Пиперски.

Пиперска братства и родови[уреди]

Пипери нису познати само као једно од најхрабријих српских племена, већ и као племе које се масовно расељавало и то у главном преко Васојевића дубље у територију данашње Србије тзв. Мораве. Има их по Херцеговини, Босни на Мајевици у општини Лопаре, Срему, Бачкој у Змајеву и Македонији. Родослове пиперских братстава можемо пратити из усмених извора у дубоку прошлост скоро са поузадном таћношћу до 25 пасова- генерација што је утврдило више реномираних етнографа и историчара нпр.: Јован Ердељановић, Ристо Ковијанић и Бранислав Ђурђев. А братства која су забиљежена , у усменој и писаној историји, су:Племићи, Бецићи, Бешевићи, Рогамовићи, Свибњани, Ближњани, Шћекићи, Црнчани, Стијењани, Оташевићи, Стаматовић, Пренеташевићи, Марковићи Маринковићи, Михаиловићи(из Сеоца-Стијена Пиперска) братстава, Ћоровићи, Давидовићи, Лутовци, Шћепановићи, Ђурковићи, Кркељићи, Раичевићи, Пајовићи, Милутиновићи, Драгутиновићи, Зарићи, Живковићи, Илићи, Вучковићи, Ојданићи, Пулевићи, Бојовићи, Радојевићи, Јанићи, Савићи, Пилетићи, Драгићевићи, Матовићи, Поповићи, Вукашиновићи, Љумовићи, Вучинићи, Глигоровићи, Перићи, Ћосићи, Божовићи, Жујовићи, Пантићи, Стевановићи, Ристовићи, Радоњићи. Пиперском братству припада и стара српска породица Тешановић, која се помиње у Дечанској Хрисовуљи I, II, III 1335-1345. године. Породица Тешановић је поријеклом са подручја Враке код Скадра, која је прешла у Црну Гору у племе (братство) Пипери.

Анегдота[уреди]

У црногорској скупштини се 1911. године водила дискусија да ли се сме толерисати да се за цену производа уместо званичног назива новца перпер „грешком“ употребљава пипер (на пример поједини су тражили 20 Пипера за једно прасе).

Види још[уреди]

Спољашње везе[уреди]