Корисник:MikyM/Glavna

С Википедије, слободне енциклопедије

Изабрани чланак

Манастир Сопоћани
Манастир Сопоћани

Стари Рас је средњовековни комплекс споменика који се налази на месту на коме су се спајали путеви са запада и југа и водили даље ка истоку. Током једног миленијума ту су се смењивале разне војске, државе, а значај града је временом растао и опадао. Комплекс се састоји од више споменика, а најзначајнији локалитети који су обухваћени истраживањима су: Градина на Пазаришту са Подграђем, Трговиште, Градина у Постењу, Рељина градина, црква у Напрељу и латинска црква у Постењу. Градина на Пазаришту са Трговиштем заједно са оближњим манастиром Сопоћани, манастиром Ђурђеви ступови и црквом светих Апостола Петра и Павла сведочи о величини и значају Раса у српској средњовековној држави.

Остаци Старог Раса се налазе на локалитету Градина на Пазаришту са доњим градом Трговиште који се налази на 11 km западно од Новог Пазара у близини манастира Сопоћани. Последњих година је покренуто истраживање којим се покушава доказати да је права локација града утврђење Градина у Постењу које се налази на 2 km од Новог Пазара. Име Рас највероватније води порекло од назива утврђења Арса коју помиње византијски историчар Прокопије у VI веку. Српска средњовековна држава је према имену града добила назив Рашка, што је касније коришћено као еквивалент са називом Србија.

У Расу су настала нека најстарија очувана дела српске уметности, а крајем XII века је био културни центар државе. Цео комплекс се од 1979. године налази на УНЕСКО-вој листи светске баштине у склопу споменика средњег века обједињених под заштићеном целином Стари Рас и Сопоћани.

Да ли сте знали...

Лав
Лав
  • … да се рика лава може чути и на удаљености од 8 км?
  • … да је перуански град Ла Ринконада највише насељено место на планети Земљи? Он лежи на надморској висини од 5.100 метара.
  • … да у животињском царству трудноћа траје најкраће код женке опосума (12—13 дана), а најдуже код азијског слона (608 дана)?
  • … да жаба користи очне јабучице да гурне храну низ грло?
  • … да све пчеле на свету дневно произведу око 3.000 тона меда?
  • … да када су изграђене, пре више од 4500 година, египатске пирамиде биле су беле као папир и глатке као стакло?
  • … да je Аустралија шира од Месеца? Месец има 3400 километара у пречнику, док је пречник Аустралије од истока до запада скоро 4000 км.

Изабрана слика

лапови Таорских врела су споменик природе која се налазе у западном делу Србије, масиву Ваљевских планина, у подножју планине Повлен. Таорска врела избијају у селу Доњи Таор, где се и уливају у реку Скрапеж, притоку Западне Мораве.
лапови Таорских врела су споменик природе која се налазе у западном делу Србије, масиву Ваљевских планина, у подножју планине Повлен. Таорска врела избијају у селу Доњи Таор, где се и уливају у реку Скрапеж, притоку Западне Мораве.

Вести

Кристофер Нолан

На данашњи дан

УСС Френклин после напада Вили Брант
Медијске објаве • Контакт