Бококоторски залив

С Википедије, слободне енциклопедије
Сателитски снимак залива и околине

Бококоторски залив је један од највећих залива на источној обали Јадранског мора, у данашњој Црној Гори. На југоисточној страни улаза у залив налази се полуострво Луштица, док се на сјеверозападној страни налази полуострво Превлака, са ртом Оштро. У унутрашњости залива налазе се још два полуострва, Врмачко и Девесињско, између којих се налази тјеснац Вериге. Овај тјеснац дијели заливско подручје на дије просторне цјелине. Првој припадају Херцегновски (или Топаљски, односно Топљански) и Тиватски залив, а другој Рисански и унутрашњи Которски залив.[1]

У страној терминологији, за означавање цјелокупног заливског подручја користи се појам Которски залив (енгл. Bay of Kotor) у његовом ширем значењу, док се посебан (унутрашњи) дио од Верига до Котора означава као Унутрашњи которски залив (енгл. Inner Bay of Kotor).

Појам Бококоторски залив представља прикривени плеоназам, пошто реч бока у изразу Бока которска (вен. Boche de Càtaro) означава управо залив, тако да превод по значењу појма Бококоторски залив гласи: Заливско-которски залив, што представља очигледан плеоназам.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

Литература[уреди | уреди извор]