Операција ОУН за враћање поверења

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Операција Уједињених нација за враћање поверења, познатије као УНКРО је завршена мисије Уједињених нација. Заменила је Заштитне снаге Уједињених нација (УНПРОФОР) у Хрватској.

Мисија[уреди]

УНКРО је основана 31. марта 1995. године резолуцијом Савета безбедности 981 и распоређена на новонасталој Хрватској. Додатне снаге су распоређене по територијам под српском контролом у Западној Славонији, Крајини и Источној Славонији. Дадатни посматрачи су били стационирани на Превлаци.

Мандат[уреди]

Њихов мандат је подразумевао:

  • Вршење функција предвиђених споразумом о прекиду ватре од 29. марта 1994. године;
  • Олакшавање примене економског споразума од 2. децембра 1994;
  • Олакшавање примене свих релевантним резолуција Савета безбедности;
  • Помоћ у контроли, праћењу и извештавању, прелазу војног особља, опреме, потрошног материјала и оружја, преко међународних граница између Хрватске и Босне и Херцеговине, и Хрватске и Савезне Републике Југославије;
  • Олакшавање испоруке међународне хуманитарне помоћи за Босну и Херцеговину преко територије Хрватске, и
  • Праћење демилитаризације полуострва Превлака.

Снаге[уреди]

Да бисте се осигурао успех операције 6.581 војника, 194 војних посматрача и 296 цивилних полицајаца је служиоло у УНКРО. Током њиховог присуства УНКРО је претрпео 16 смртних случајева, од којих су сви војно особље.

Окончање[уреди]

После операција Бљесак и Олуја, УНКРО смањује своје активности само на најисточније делове Хрватске. Након Ердутског споразума, мандат УНКРО-а је укинут 15. јануара 1996.

Спољашње везе[уреди]